2015.10.20. 16:36:29 9960 291

Amarillisz – virágos telünk lesz!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy vérbeli kertész számára, aki alig várja a tavasz eljövetelét, nincs is nagyobb öröm, mint amikor télen a cserepes virágok bimbózni kezdenek. Végre valami, aminek lehet örülni, egy kis szín a szürke hétköznapokba! Az amarillisz az ilyen hálás növények közé tartozik, ráadásul gyönyörű!

Amarillisz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Amarillisz

Az amarillisz a karácsonyi kaktuszhoz hasonlóan télen ajándékoz meg minket virágokkal. Ha jól csináljuk a dolgunkat, akkor éppen karácsony körül. Még nem késő egy amarillisz hagymát beszerezni, hiszen ezt a növényt egyszerűen nevelhetjük magunk is.

Mihez kezdj az amarillisz hagymával?

A megvásárolt hagymát áztassuk be kézmeleg vízbe egy éjszakára. Csak a gyökerek érjenek a vízbe! Az amarillisz hagyma 5-6 cm átmérőjű, kemény és egészséges legyen, ne legyen foltos! Ha megszívták magukat a gyökerek, ültessük félig a földbe, körülbelül a felső harmadától ne fedjük be a virágfölddel. A cserép olyan nagy legyen, hogy a hagyma körül még kb. 5 cm maradjon szabadon, és egy cserépbe csak egy hagymát ültessünk.

Bár a legtöbb helyen azt javasolják, hogy tegyük sötét helyre, és egy zacskóval is borítsuk le az amarilliszt, ezt az őszi, vásárolt hagymák esetén nem kell megtenni, mivel ekkora ezen már átesnek a növények. Így egyszerűen csak állítsuk világos, szoba-hőmérsékletű helyre. Ne locsoljuk a hagymát, amíg meg nem jelennek az első lándzsaalakú levelek és a rügy. Amikor ez megjelenik, locsoljuk gyakran, hetente egyszer pedig tápoldatozzuk.

Ha saját nevelésű hagymánkat ültetnénk el újra, akkor zárjuk sötét helyre, és egy sötét papírzacskót is helyezzünk a növényre. A növekedés megkezdésekor locsoljuk meg először. Amikor már elég magas a fejlődő virágszár s rajta a rügy, akkor helyezzük el a végső, világos helyére. Locsoljuk bőségesen, a tápoldatról se feledkezzünk meg.

A virágok kb. 6 hét után már megjelennek, és gyönyörködhetünk bennük!

Virágzás után

Ha elvirágzott az amarilliszünk, mérsékeljük a locsolást, s a szár nagyobb részét vágjuk le. Tavasszal ültessük ki a kertbe, ősszel pedig a megtisztított hagymával kezdjük elölről a procedúrát.

Forrás: balintgazda.hu, amarilliszbolt.mindenkilapja.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.