2022.06.14. 12:10:00 5803 220

A mindennapi hősök ünnepe: Legyél te is életmentő véradással!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Éljenek az önzetlen véradók és hálával tartozunk a donoroknak is! Világszerte június 14-én emlékeznek meg azokról az emberekről, akik legkevesebb az idejüket áldozzák mások életének megmentésére.

Véradás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Véradás

A mai világnap 2004 óta létezik: az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Vöröskereszt hívta életre egyfajta köszönetnyilvánításként a rendszeres véradók felé. A napot pedig azért határozták meg pont így, hogy egyúttal tiszteleghessenek Karl Landsteiner előtt is, aki az AB0 vércsoportrendszer felfedezéséért 1930-ban orvosi Nobel-díjat kapott. A kutatóorvos ugyanis 1868. június 14-én született.

Miért olyan fontos a véradás?

A vér semmivel sem pótolható csak is megfelelő vércsoportú vérrel, ugyanakkor számos betegség is kizárólag csak vérrel vagy vérkészítménnyel gyógyítható. Sajnos jelenleg a világ lakosságának csaknem 80 százalékának esetében kérdéses, hogy szükséghelyzetben elegendő mennyiségű és fertőzésmentes vérhez jutnának-e. Egy véradással három életet is megmenthetünk!

Mit kell tudni a véradásról a gyakorlatban?

Az önkéntes segítségnyújtás során testünkben keringő vérünkből levesznek egy keveset; pontosabban úgy 4,5 decilitert steril vérvételi zsákba és még kevesebbet egy mintacsőbe, amit bevizsgálnak, mielőtt egy rászoruló megkapná a levett vérünket.
A folyamat az adatfelvétellel és kivizsgálással együtt sem tart tovább háromnegyed óránál.

Hol és ki adhat vért?

Az egészséges 18 és 65 év közöttiek akkor adhatnak vért, ha testsúlyuk meghaladja az 50 kg-ot. A férfiak évi ötször, míg a nők három alkalommal mehetnek véradásra 56 naponta.
Éves szinten több véradási akciót is meghirdetnek az illetékes szervezetek. Hogy ne maradjunk le a következőről, töltsük le mobiltelefonunkra a Váradás applikációt!

Adj vért, és életet menthetsz! Ráadásul rögtön hármat!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...