2014.05.22. 13:30:00 4121 27

A Microsoft újra nekifut a tabletnek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kevesen emlékeznek rá, de a Microsoft jóval az Apple előtt bemutatta saját táblagépét, még akkor, amikor Bill Gates aktívan vezette a céget. Az akkori színvonalon kiváló teljesítménnyel rendelkezett, viszont az operációs rendszer nem könnyítette meg a felhasználó dolgát. Most itt az új táblagép! Vélemény lesz, nem technológiai részletek!

Windows 8 felület: ujjakhoz tervezett kezdőképernyő, egérrel vezérelt alkalmazásokkal. (Kép forrás: 123rf.com) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Windows 8 felület: ujjakhoz tervezett kezdőképernyő, egérrel vezérelt alkalmazásokkal. (Kép forrás: 123rf.com)

Asztali számítógép vs. mobileszköz

A Microsoft Steve Ballmer vezetése alatt hatalmas hibát követett el: nem vette komolyan a mobileszközök térnyerését. Nem csak hogy nem alakította a piacot úgy, ahogy az a már-már monopolhelyzetű cégtől elvárható lett volna, de még a trendeket sem követte. Máig megtalálható Mr. Ballmer videója, amelyben arról beszél, hogy az embereknek mindig lesz otthon asztali számítógépe vagy notebookja. Tévedett. Ezek után érthető, hogy a Microsoft új vezére a mobil-üzletből érkezett.

Más üzleti modell

A világon a táblagépek nagy részén jelenleg a Google vagy az Apple rendszere fut. Egy teljesen más üzleti modell ez, mint korábban az asztali gépek esetében: ott ugyanis a bevételt az operációs rendszer jogdíja jelentette. Ma már nagyjából ingyen megkapjuk a rendszert, rengeteg kiegészítő programmal együtt, és pénzünket inkább a beépített alkalmazásáruházban költjük el játékokra, zenékre, könyvekre.

Surface harmadszor

A Microsoft újra nekifut a mobileszközök piacának, most már sokkal tudatosabban. Nem is olyan régen megvették a Nokiát, és szorosan együttműködnek számtalan nagy gyártóval (pl. HP, Asus), akiktől sok tapasztalatot begyűjtöttek.

Új készülékük, a Microsoft Surface Pro 3 nagyon jó teljesítménnyel rendelkezik, igazi újításként pl. nyomásérzékeny érintőképernyővel. A készülékben egy kényelmesen vastag stylus is helyet kapott, valamint gyárilag kínálnak hozzá billentyűzetet és touchpadot is tartalmazó tokot: ebben a tablet kb. ugyanúgy használható, mint egy notebook.

A Windows 8 is fel van készítve érintés-vezérlésre, és bár az alkalmazásáruházban még jó ideig nem lesz annyi letölthető tartalom, mint pl. a Google Playben, a programok és játékok száma gyorsan nő. Elvileg tehát minden adott, hogy a termék sikeres legyen.

De ez a siker még mindig erősen kérdéses. A Microsoft terve az volt, hogy egyesíti a notebookot és az olcsó Androidos tabletet, de pont a Windows 8 az, ami ezt akadályozza: annyira ötvözi az ujjal és egérrel történő vezérlést, hogy igazából egyikre sem tökéletes. Pedig az irány jó.

Háttér: cnet.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...