2018.05.31. 13:14:22 9519 347

A kert mumusai - kártevők a növényeiden!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mit szépítsük, ha kertünk van és még foglalkozunk is vele, nem tudjuk kikerülni a kis ellenségeinket, amik galád módon a szépen rendben tartott és glédába vágott növényeinket veszélyeztetik. Legyen az tetű, poloska, amerikai lepkekabóca, cserebogár, krumplibogár vagy akár a meztelencsiga, a hobbikertész ellenségként tekint rájuk, és ahogy mód van rá, keresztbe próbál tenni ezeknek a szabotőröknek.

Krumplibogár - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Krumplibogár

Említsünk meg most két garázdát is, amiknek kitehetnénk a „Tilos az Á” táblát.

Krumplibogár vagy burgonyabogár

Áttelelés után májusban jelennek meg tömegével, addig nem nyugodva, amíg – számukra – megfelelő tápnövényt nem találnak, amit előszeretettel támadnak meg és fogyasztanak. Közismert nevét onnan kapta, hogy leginkább a burgonya növényt tekinti saját étlapjának.

Amerikai lepkekabóca

Az utóbbi évek legfurcsább jelensége a kertben, nagyjából 15 éve telepedett meg hazánkban is ez a kártevő. Arról a fura, repülő, ugráló kis fehér izéről van szó, ami előszeretettel és szinte válogatás nélkül támadja meg növényeinket, ha egyszer betette lábát a kertünkbe. Fehér, viaszos telepeken találhatjuk meg, általánosságban a levelek fonákján, a hajtások végén, mintha ragacsos kis mini vattacsomók lepnék be az ágakat. Amikor már elszenvedői vagyunk a jelenségnek, a legelső védekezési mód ellenük a fertőzött hajtások, levelek lemetszése és szeparált gyűjtése. Ezeket a levágott dolgokat mindenképp meg kell semmisíteni, így a továbbterjedés esélyét csökkenthetjük.

Bármilyen kártevőről van is szó, azt az egyet sose felejtsük el és tartsuk mindig szem előtt, hogy ezeknek irtása hatással van a növények közvetlen környezetére is. Bármilyen kemikáliában, permetezőszerben gondolkodunk, előtte mindenképp érdemes utána járni, hogy az adott probléma kezelése megfelelő lesz-e növényeink számára. Akár kertészetben, akár szakértő segítségül hívásával érdemes alaposan körbejárni a kérdést.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Svéd uborka télire – félúton a vegyes vágott és a csemege uborka között

Végre igazán finom, uborka ízű az uborka -akinek már sikerült tök illetve víz ízű uborkát vásárolnia, az tudja, hogy miről beszélek -, így most érdemes eltenni, illetve frissen elkészíteni. Ha a hagyományos uborka salátát már meguntad, próbáld ki a svédek kedvencét, és rakd el télire.

Villámgyors gyümölcsös sütik

Nyaralás közben, főleg a nagy kánikulában az ember nem szívesen tölti az időt a konyhában, ha nem feltétlenül muszáj. Otthon főzőcskézünk, de ezt a folyamatot minél gyorsabban és hatékonyabban szeretnénk letudni. Azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy amellett, hogy gyorsak vagyunk érdemes hatékonyan is gondolkodni. Lehetőleg kis energiabefektetéssel nagyobb mennyiségű falatoznivalót készítsünk, ami laktató és nem is romlik a fejünkre azonnal, ha nem tesszük hidegre. Ilyenkor jöhet megoldásként szóba a gyorsan elkészíthető gyümölcsös süti. Praktikus, ízletes és bármikor fogyasztható, ha a család megéhezik. Nézzük milyen recepteket próbálhatunk ki.

Nem bírsz leállni a befőzéssel? – Készíts hagymalekvárt!

A nyár vitathatatlanul a lekvárok, befőttek, savanyúságok, vagyis az ízek télire történő elmentésének időszaka. Már nálad is sorban állnak a kamrapolcon házi készítésű finomságok, de úgy érzed, még hiányzik valami, a lenti recepttel bővítheted a repertoárt. Készíts hagymalekvárt!