2021.03.30. 11:05:45 6114 165

A Himalájához költözik a debreceni állatkert egyik vörös pandája
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A fenyegetett helyi fajok védelmére és tenyésztésére szakosodott, a Himalája déli részén működő dardzsilingi állatkertbe költözik a debreceni állatkert egyik vörös pandája - közölte az intézmény vezetője hétfőn az MTI-vel.

Vörös panda - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vörös panda

Nagy Gergely Sándor kiemelte: az ország első vidéki állatkertje történetében először vesz részt olyan, kontinenseken átívelő nemzetközi fajmegőrzési tenyészprogramban, amelynek célja az egyedek természetes élőhelyre történő visszatelepítése.

A veszélyeztetett besorolású vörös panda globális fajmenedzsment-tervének (GSMP) részeként két európai intézmény, a koppenhágai és a debreceni állatkert egy-egy egyedére esett a választás, hogy átköltözzenek a faj természetes elterjedési helyén, a Himalája déli részén működő dardzsilingi állatkertbe.

A Debrecenbe 2014-ben érkezett, kiváló genetikájú nőstény ikerpár egyik tagja, Pici hétfőn indult útnak a faj európai programját koordináló rotterdami állatkertbe, ahonnan rövidesen tovább szállítják Indiába - jelezte az igazgató.

Pici ikertestvére, Maci sem marad azonban magára: már javában udvarol neki Pandita, a fiatal hím, aki tavaly nyáron érkezett Debrecenbe az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében - tette hozzá Nagy Gergely Sándor.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Házi készítésű méhecskehotelekkel és darázsgarázsokkal lehet segíteni a beporzó rovarokat

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhecskehoteleket és darázsgarázsokat, amelyekkel erkélyen, ablakpárkányon is hatékonyan lehet segíteni már kora tavasztól a szelíd beporzók szaporodását.

Erdősétálj a mentális egészséged megőrzése érdekében

Parkokban, erdőkben sétálni felemelő, léleküdítő, gondolatfrissítő mozgásforma. Ilyenkor az embernek az az érzése támadhat, hogy ténylegesen egy a természettel, melyet lépéseinek ritmusa, légzése, csendes szemlélése koronáz. Szelíd mozdulatsor ez, mely betölti a szívet és gyönyörködteti a szemet. Festői tájakon, zöldbe burkolt réteken lépdelni, illatos virágok illatát szívni, hallgatni a madárcsicsergést, és kémlelni a tájat rendkívül pihentető. Ilyenkor még a hétköznapok is ünnepélyessé formálódnak, nyugodtabbnak, egészségesebbnek, és igen: szelídebbnek érezzük magunkat ilyenkor.

Ne bántsd a fát, véges a világ!

Pusztítjuk a környezetünket. Az esetek többségében ez a romboló magatartásunk meglehet, nem szándékos, mégis nem szükséges kutatásokat végeznünk ahhoz, hogy észrevegyük a negatív utóhatásokat. Pedig a levegő, a víz, a természeti erőforrások, az élőlények mindannyiunk felelőssége alá tartoznak. Bolygónk népességének gyarapodása egyértelműen magával hozza a megnövekedett igényeket is. Egyre több erdőt irtunk ki annak érdekében, hogy növényeket ültessünk, legelőket biztosítsunk az állatoknak. Nem beszélve a ma már nem luxus eszközként kezelt gépjárművek károsanyag-kibocsátásáról, és a globális felmelegedés egyre erőteljesebbé válásáról.