2017.02.06. 16:59:37 7155 223

Vörösiszap-katasztrófa: Abszolút hatályon kívül helyezési okot állapított meg az ítélőtábla
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Úgynevezett abszolút hatályon kívül helyezési okból kell megismételni a vörösiszapper elsőfokú tárgyalását - mondta a Győri Ítélőtábla elnöke keddi sajtótájékoztatóján Győrben, miután a táblabíróság hatályon kívül helyezte az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék ítéletét.

Zólyomi Csilla (k) bíró kihirdeti az ítéletet a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper másodfokú tárgyalásán | MTI Fotó: Krizsán Csaba | - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zólyomi Csilla (k) bíró kihirdeti az ítéletet a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper másodfokú tárgyalásán | MTI Fotó: Krizsán Csaba |

Széplaki László hangsúlyozta, hogy a Veszprémi Törvényszék "komoly munkát végzett", hosszadalmas és részletes bizonyítást folytatott le, rengeteg tanút és szakértőt hallgatott meg, az okiratokat és a bizonyítékokat a tárgyalás anyagává tette.

Az ítélet indoklásában azonban olyan hiányosságok vannak, amelyek miatt a határozat alkalmatlan a felülbírálatra - mondta. Az indoklás hiánya pedig abszolút hatályon kívül helyezési ok, mert a másodfoknak nincs mérlegelési lehetősége arra vonatkozóan, hogy az indoklás érdemben változtathat-e az ítéleten vagy sem - tette hozzá.

Széplaki László beszélt arról is, hogy a megismételt eljárásba a bíróság beemelheti a korábban lefolytatott bizonyítást, így nem kell újból beidézni a tanúkat, nem kell új szakértői vizsgálatokat sem elrendelni, ami gyorsabb eljárást tesz lehetővé.

Hétfőn hatályon kívül helyezte a Győri Ítélőtábla a Veszprémi Törvényszéknek a vörösiszapper összes vádlottját minden vádpont alól felmentő határozatát. Az új eljárást az elsőfokú bíróság egy másik tanácsának kell lefolytatnia.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...