2014.08.26. 13:28:18 5438 15

Visszadobta a bíróság az OTP kereseteit, halogatják a döntéseket
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Formai okokra hivatkozva utasította el a bíróság az OTP csoport vállalatainak devizahiteles kereseteit, de a cégek módosított formában újra benyújtják azokat.

Budapest, 2014. augusztus 26. Balra a felperes jogi képviselői, Nagy Szabolcs Dániel (b) és Lendvay Attila (b2), középen Váczi Judit bíró (b3), Karacsné Orosz Gabriella tanácsvezető bíró (j2) és Osvald Csilla bíró (j) a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Budapest, 2014. augusztus 26. Balra a felperes jogi képviselői, Nagy Szabolcs Dániel (b) és Lendvay Attila (b2), középen Váczi Judit bíró (b3), Karacsné Orosz Gabriella tanácsvezető bíró (j2) és Osvald Csilla bíró (j) a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt

Az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a Merkantil Bank és az OTP Ingatlanlízing kereseteit dobta vissza a bíróság, de a pénzintézetek ezeket módosított formában ismét be fogják nyújtani az OTP tájékoztatása szerint.

A devizhiteles perekről bővebben itt írt a vs.hu.

A bank ismét hangsúlyozta, hogy álláspontja szerint az OTP csoport tagjai hitelezési tevékenységük során a mindenkori jogszabályoknak megfelelően jártak el, és ezt bizonyítani szándékoznak a bíróság előtt is. Az OTP Bank álláspontja szerint aggályos, hogy a 2014. évi XXXVIII. törvény megfelel-e az alkotmányos követelményeknek, ezért várhatóan az Alkotmánybírósághoz fordul.

A múlt hét pénteken kezdődtek meg azok a perek, amelyekben arról kell dönteni, hogy tisztességesek-e a pert indító pénzügyi intézmény egyoldalú szerződésmódosítást - például kamat-, költség-, vagy díjemelést - lehetővé tevő rendelkezései az általános szerződési feltételekben. Az első ilyen perben pénteken a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet keresetét elutasította a bíróság, hétfőn a Milton Hitelezési Zrt. vesztett.

Szintén hétfőn döntött a törvényszék arról, hogy a K&H és az MKB devizahiteles perében elhalasztja az ítélethozatalt. A K&H és az MKB is Alkotmánybírósághoz fordult, arra hivatkozva, hogy a per alapjául szolgáló törvény alkotmányellenes, közjogilag érvénytelen, sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, a visszamenőleges jogalkotás tilalmát és egyes „statáriális szabályai” a bírói függetlenség elvét.

Kedden a Raiffeisen Lízing Zrt. ügyében is elhalasztották az ítélethirdetést, de elutasították a felperes azon indítványát, hogy az Alkotmánybírósághoz és az Európai Bírósághoz forduljon. Az Evobank Zrt. ügyében is csak szeptemberben döntenek, ahogy a Takarékbank perében hozott döntés kihirdetését is elhalasztotta a Fővárosi Törvényszék.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...