2014.07.19. 07:51:53 4803 16

Vége a zéró toleranciának a biciklin
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy kevésbé életszerű szabályozást módosítottak végre a KRESZ-ben. Eddig több tízezer forintos bírságot is kiszabhatott a hatóság az ittasan, kerékpárral közlekedőkre, akár egy sör után is. Mától (2014. 07. 19.) a mellék- és főutakon alkohol fogyasztása után is közlekedhet biciklivel az, aki annak vezetésére alkalmas állapotban van

Kerékpár és alkokhol - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kerékpár és alkokhol

A közúti közlekedésről szóló rendelet eddig úgy szólt, hogy járművet csak az vezethet, aki a vezetési képességére hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Viszont ha az illető kerékpáros, és a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, csak a főúton nem ülhetett nyeregbe.

A módosítás szerint viszont ha a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, akkor lehet a szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol. Módosult a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságokról szóló rendelet is.

Ez eddig a nem gépi meghajtású járművek vezetőinél 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál szabta meg a bírságolási határt (amennyiben a kerékpáros tette nem minősült bűncselekménynek). Akinek a szervezetében ennél több volt az alkohol, az főútvonalon közlekedve 30 ezer, míg mellékúton 10 ezer forintot fizetett. A mostani módosítás a nem gépi meghajtású járművek sorából törli a kerékpárt.

Ne felejtsük el, aki a rendőr megítélése szerint nem alkalmas állapotban ül a biciklijére (nagyon részegen), azt továbbra is büntetik.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...