2015.05.18. 11:34:33 8896 204

Védekezz természetes módszerekkel a kertben!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem állítjuk, hogy minden egyes kártevő rovart, csúszómászót és csigabigát meg tudsz állítani ezekkel a természetes szerekkel, de ha biokertet szeretnél, és nem akarsz vegyszereket használni, akkor érdemes egy kicsit körbeszimatolni. Akadnak ugyanis olyan módszerek, amelyek segítségével megelőzheted a bosszankodást.

Konyhakert - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Konyhakert

Nem mindegy, hogy az unokák vagy a gyerekek milyen zöldséget és gyümölcsöt szakítanak le a kertben, és az sem, hogy mivel kezeljük a növényeket, amely utána a család elé kerülnek. Éppen ezért érdemes egy-kettőt kipróbálni az alábbi vegyszermentes módszerek közül.

Az egyes számú bio módszer: Párosítsd jól a növényeket!

Tudtad, hogy léteznek olyan növények, amelyek egyenesen taszítanak bizonyos ízeltlábúakat és puhatestűeket. Nincs más dolgod, mint körbe ültetni velük azokat, amelyek magukhoz vonzanák a kártevőket. Íme néhány ötlet a jó növénypárosításhoz.

  • Csalán a paradicsom mellé
  • Kamilla a paprika mellé
  • Gyümölcsfák alá fokhagyma és bazsalikom
  • Káposztafélék mellé zeller

A kert körbe ültetésére javasolt:

  • Hangyák ellen: fodormenta és csalán
  • Levéltetvek ellen: csalán, rebarbara, fokhagyma, körömvirág
  • Fonalféreg ellen: körömvirág
  • Meztelencsigák ellen: paszternák

A második számú módszer: természetes permetszerek

A biopermetszerekben – a vegyszermentességen kívül - az a jó, hogy védelmet és tápanyagot is biztosít a növényeinknek

1. Általános permetszer

A következő növényekből és esővízből szuperjó permetszert készíthetsz. Tégy zsurlót, csalánt, fekete nadálytövet és fehér ürömfüvet egy nagy tálba (lehet műanyag vagy fa), úgyhogy az félig legyen. Töltsd fel esővízzel (vagy állott csapvízzel), majd hagyd pár napig erjedni. Szórj kőport a tetejére, így kissé elviselhetőbb szaga lesz. Szűrd le, majd használd általános permetszerként.

2. Permet meztelencsigák ellen

Egy marék begónialevelet áztass 10 liter esővízben egy napig, szűrd le és permetezz az így kapott szerrel.

3. Gombabetegségek ellen

1 kg szárított mezei zsurlót áztassunk 10 liter vízben egy napig (ezt egy nagy, zománc lábosban érdemes), majd főzzük fel kis lángon, körülbelül fél óráig. Ezután hűtsük ki, majd szűrjük le és 10-szeres hígításban permetezzük.

4. Tetvek ellen

Ebben az esetben 1 kg friss kerti páfránnyal járjunk el hasonló módon. Áztassuk esővízbe egy éjszakára, szűrjük le, és hígítatlan formában permetezzük.

Forrás: hogyankell.hu, kertvarazs.hu | Összeállította: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...