2014.10.09. 10:20:18 3943 19

Van, ahol még kérdéses a polgármesteri szék sorsa
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Több településen nem lesznek választások jelölt hiányában, ezenkívül vannak olyan nagyobb városok is, ahol egyáltalán nem biztos még a polgármesteri szék sorsa. Kampányolnak a nagyok és a kicsik is, vasárnap minden kiderül. Addig csak az esélyeket lehet latolgatni, a vs.hu segítségével végig pörgetjük, hogy lehet meglepetésekre számítani.

Esztergom | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Esztergom | Fotó: 123rf.com

„Ebben az esztendőben már kétszer jól megvertük a balosokat, de három a magyar igazság” – buzdította szavazásra a kormánypárt híveit szeptember végén Kövér László házelnök. Az október 12-ei önkormányzati választások a kormánypártok számára összességében valóban tét nélkülinek tűnnek, hiszen hosszú ideje nincs a pályán olyan ellenfél, aki megszorongathatná őket.

Miből látszik igazán a kormánypárti fölény? A parlamenti, majd az EP-választáson aratott győzelmen kívül legújabban a jelöltállítás adataiból: a Fidesznek 925 polgármesterjelöltje és majdnem 4500 önkormányzati képviselőjelöltje van, amiben nincsenek is benne a hivatalosan függetlenként induló, de a kormánypártok támogatását bíró indulók. A többi párt meg sem közelíti ezeket a számokat.

Minden adott tehát ahhoz, hogy az önkormányzati választás megerősítse a Fidesz legitimációját, és úgy vághasson bele a még csak sejthető, eddig nem részletezett reformokba, hogy bírja a relatív többség felhatalmazását. Nem fenyegeti várhatóan az a veszély sem, hogy ellenzéki vezetésű települések hálózata egyfajta árnyékállamként szervezkedik a kormány ellen (ahogy tették ezt a fideszesek 2006 után).

De van néhány település, kerület, ahol főleg speciális, helyi okokból kifolyólag komolyan izgulhatnak a jelöltek. Ezekre érdemes lesz odafigyelni vasárnap este:

Szekszárd

Tolna megye székhelyén az a helyzet állt elő, hogy egy kiugrott fideszes, a trafikmutyit leleplező, majd LMP-s színekre váltott Hadházy Ákos mögé sorakozott fel a Jobbik kivételével minden ellenzéki erő. A Fidesz ráadásul nem a korábbi polgármestert indítja – Horváth István a parlamentet választotta –, hanem Ács Rezső alpolgármestert, akinek nem használt a szintén Hadházy által felfedett hulladékkezelési botrány sem. Ha nem a fideszes jelölt nyer, az azt mutathatja, hogy a nemzeti együttműködés rendszere helyi szinten egyáltalán nem kikezdhetetlen.

Miskolc

A borsodi megyeszékhely az a hely, ahol senki nem lehet biztos semmiben, legalább háromesélyes a választás – amelyen összesen nyolc polgármesterjelölt indul. Tavasszal, a parlamenti választáson a Fidesz-KDNP listája 33, a baloldali pártoké 30, Jobbiké 29 százalékot kapott a városban, vagyis három hasonló azonos erejű párt van. Ez igazi erőpróbája lehet a centrális erőtérnek, valószínűleg fáj is emiatt Kriza Ákos jelenlegi fideszes polgármester feje. Miskolc érdekes kísérleti terep lehet a „rendpárti baloldal” szempontjából is, hiszen az MSZP és a DK Pásztor Albert volt rendőrkapitányt indítja – az Együtt-PM vezetése ugyan nem rajong a cigányozásról elhíresült Pásztorért, de helyi embereik támogatják.

Esztergom

Ha van város, ami megszenvedte az elmúlt években a hideg polgárháborút, akkor az Esztergom, ahol a 2010-ben az MSZP-től a Jobbikig minden ellenzéki erő által támogatott jelölt, a polgármesteri posztot ezzel el is nyerő Tétényi Éva semmiben sem tudott megegyezni elődjével, a fideszes Meggyes Tamással és a mögötte álló testületi többséggel. Meggyes azóta kegyvesztett lett a Fideszben, a kormánypárt teljes sorcserével igyekszik visszaszerezni a várost, ami egykor erős bázisának számított. Jelöltjük, Romanek Etelka dolga annyiban könnyű, hogy hivatalos baloldali ellenfele nincs, de saját pártja árnyékával is meg kell küzdenie (jellemző az MSZP helyzetére, hogy jelöltjük nem a pártlogó alatt, hanem civilként indul).

Baloldal: felemelt kézzel a startnál

A budapesti főpolgármester-választás lefutott ügynek tűnik, amit nem csak a közvélemény-kutatások mutatnak, hanem az is, hogy Tarlós Istvánnak nincs baloldali kihívója – hétfőn már a főpolgármester is azon ironizált, hogy akkor neki kell képviselni a baloldali választókat is. A baloldal számára csak egy szempontból kényelmes ez a helyzet: senkinek nem kell felvállalnia a vereségért a felelősséget, hiszen ha Bokros Lajos nagyon kikap, nyugodtan mondhatják, hogy ő nem is baloldali jelölt volt.

A baloldal 2010 óta megfigyelhető válságára egyelőre senki nem találja a megfelelő receptet, a baloldali pártok mintha fel is adták volna a küzdelmet, lehet, hogy egész térségekben megszűnnek létezni. A győzelem helyett az lehet a tét, hogy ki éli túl a következő három-négy évet, és lesz képes 2018-ban újra megpróbálni szembeszállni a Fidesszel. A májusi európai parlamenti választás már egyfajta helyosztónak volt tekinthető, de az önkormányzati választás már vérre megy, szó szerint a megmaradás lehet a tét.

Az MSZP, a DK, az Együtt és a PM közti erősorrendet leginkább abból lehet majd megállapítani, hogy melyik pártnak hány polgármestere, önkormányzati képviselője lesz. Ez ugyanis kulcsfontosságú a jövő szempontjából: ők azok, akikre lehet majd támaszkodni a következő években, hiszen kapcsolatokat építhetnek ki helyben, ráadásul még tiszteletdíjat kapnak, így többé-kevésbé főállásban lehetnek pártmunkások. Ettől függ az is, hogy az MSZP képes lesz-e megújulni - mint azt az új elnök ígéri -, vagy szétesik, maradványait pedig elnyelik a rivális pártok.

A már említett Miskolcon kívül is van néhány hely, amire érdemes figyelni a baloldal jövője szempontjából:

Szeged

Szeged | Fotó: 123rf.comSzeged | Fotó: 123rf.com

Botka László az MSZP utoló reménysége, aki még népszerűnek mondható, és eséllyel indul egy nagyváros polgármesteri székéért. Az összefogásra nem lehet panasz, Botka mögé beállt a DK és az Együtt-PM is. A Fidesz Kothencz Jánost indítja ellene, akit a kormánypártok igyekeznek minden eszközzel segíteni: kedden még Orbán Viktor miniszterelnök is Szegedre látogatott, hogy Kothenczcel sétáljon egyet, majd a jelölt panellakásában azt mondja: „amit a rezsicsökkentéssel mi adtunk az embereknek, azt Botka elvette”. A kormányfő korábban még dicsérte Botkát, de most választás lesz, és a kormánypárt számára nagy a tét.

Budapest, XIII. kerület

Bár Budapesten a baloldali pártok kiizzadtak valamiféle megállapodást, legerősebb fellegvárukban, a XIII. kerületben (ahol még 2010 tavaszán is a szocialista jelöltek nyertek) nem sikerült megegyezniük. Bár Tóth József szocialista polgármester ellen nem indul másik baloldali jelölt, a képviselői helyekért az MSZP-nek az DK-Együtt-PM és a Bokros-féle MOMA jelöltjeivel is meg kell küzdenie. Ennek következtében megeshet az is, hogy Tóth megnyeri ugyan a polgármester-választást, de az eddig stabilan szocialista többségű képviselő-testületben a Fidesszel kell egyezkednie.

Budapest, Zugló

Az áprilisi parlamenti választás egyik meglepetése volt, hogy a fővárosi XIV. kerület nagyobb részét lefedő választókerületben kikapott a Fidesz erős embere, Papcsák Ferenc polgármester. Helyette most az alpolgármester, Rozgonyi Zoltán indul, a baloldal szempontjából azonban nem ez az érdekes a kerületben: itt van egyedül győzelemre is esélyes PM-es polgármesterjelölt, Karácsony Gergely személyében, aki mögé beállt a teljes baloldali ellenzék. Az LMP-ből kivált, majd a Bajnai-féle Együttel szövetkezett törpepárt nem áll túl jól, a budapesti baloldali egyeztetésben is ők húzták a rövidebbet, lényegében a túlélésük függ Karácsony győzelmétől.

Jobbikország polgármesterei

A Jobbik az októberi önkormányzati választáson a második helyét szeretné stabilizálni a pártok versenyében – mondta múlt szerdán Vona Gábor pártelnök Tiszavasváriban. Vona arra utalt, hogy a májusi EP-választáson – mivel a baloldali pártok külön indultak – a Jobbik lett a második erő, amit akkor is szívesen emlegetnek, ha a nem egészen 15 százalékos eredmény visszaesés az áprilisi parlamenti választáson elért 20 százalékhoz képest.

A Jobbik szempontjából az az önkormányzati választás igazi tétje, hogy képesek-e helyi bázisokat kiépíteni, a jelenlegi egy tucatnál lényegesen több polgármesteri posztot, esetleg képviselőtestületi többséget is szerezni. Ez elengedhetetlen feltétele lenne annak, hogy kilépjenek az örök ellenzéki szerepből. Ha vannak polgármestereik és képviselőik, akkor lesznek helyben ismert és befolyásos, ráadásul főállású embereik is; nem is beszélve a gazdasági kapcsolatokról, amelyektől pénzt remélhetnek a következő kampányban.

Az áprilisi választások egyik fontos tanulsága volt, hogy a Jobbik immár nem csak Kelet- és Észak-Magyarországon erős: a 106-ból 41 választókerületben lettek másodikok a jelöltjeik, köztük kilenc dunántúli körzetben is. Budapesten és a nagyobb városokban – a sokat emlegetett Miskolc kivételével – nem sok babér terem, de kisebb városokban és községekben, különösen Borsod, Heves és Szolnok megyékben eséllyel indulhatnak.

Néhány, a Jobbik szempontjából érdekes település, amire érdemes figyelni vasárnap:

Gyöngyös

A tavaszi országgyűlési választáson az összes jobbikos jelölt közül legjobban a pártelnök szerepelt szülővárosa, Gyöngyös környékén: 35,8 százalékos eredményével megszorongatta fideszes ellenfelét, Horváth Lászlót, aki 37,1 százalékkal nyert. A választókerülethez tartozó Bükkszenterzsébeten, Detken és Feldebrőn is 50 százalék közeli eredményt ért el Vona. A Jobbik-elnök gyöngyösi elfogadottságát jól jelzi, hogy még a fideszes polgármester, Faragó László is támogatta Vona indulását; emiatt kegyvesztett is lett a kormánypártban.

Tiszavasvári

Az első város volt, ahol jobbikos polgármestert és testületi többséget választottak 2010-ben, amit ráadásul 2012-ben, egy önfeloszlatás miatt rendezett időközi választáson is sikerült megőrizni. A győzelem itt presztízskérdés a párt számára; nem véletlen, hogy Vona Gábor személyesen is megjelent, hogy támogassa Fülöp Eriket, akinek nincs se baloldali, se fideszes kihívója, ugyanis két független jelölt indul ellene. A legtöbb választókerületben kétszereplős lesz a küzdelem: a jobbikos és a fideszes jelölt mellett csak néhány körzetben van egy-két független jelölt.

Hajdúhadház

Egy független jelölt visszalépése miatt kétszereplősre szűkült a küzdelem a Hajdú-Bihar megyei Hajdúhadházon is, ahol a fideszes Csáfordi Dénes egyetlen kihívója a jobbikos Rékasi László lesz. Hajdúhadház azok közé a települések közé tartozik, ahol 2011-ben, a rossz közbiztonságra hivatkozva járőrözni kezdett a Jobbikhoz közel álló Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, amelynek öt tagját őrizetbe is vette emiatt a rendőrség. Vasárnap kiderül, hogy mennyire váltható szavazatokra az alig burkolt cigányozás.

Forrás:vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...