2014.07.02. 06:45:00 5818 20

Újabb milliárdos bajszát húzogatja a kormány
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tavaly óta hiányolhatja Demján Sándor a Takarékbank előnyeit és eredményeit, most pedig egy másik milliárdos, Varga Zoltán veszíti el a mobilparkolás évi ötmilliárd forintos üzletét. Ha keddtől bizonytalanságokat tapasztal a mobilparkolásban, az a következők miatt történik.

A mobilparkolás évente közel 5 milliárdos bevételt jelent - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A mobilparkolás évente közel 5 milliárdos bevételt jelent

“Ez nem egy befektetőbarát megoldás”

közölte Varga Zoltán. Nem kizárt, hogy az Orbán-kormány ezzel egy újabb médiaellenséget szerez magának az RTL Klub mellé.

A Sanoma új tulajdonosa

Varga Zoltán éppen a mobilparkolási piac állami rekvirálásának napján, vagyis július elsején fizeti ki a vételárat a finn Sanoma magyarországi médiabirodalmáért. Ezt maga a milliárdos közölte a VS.hu-val. Ezzel az övé, pontosabban kockázati tőketársaságáé lesz az RTL Klub után a második legnagyobb hazai médiavállalkozás.

A befektető ugyan elhárította, hogy összekösse a Sanomával a parkolással foglalkozó Első Mobilfizetés Elszámoló (EME) Zrt. ügyét, mondván, az is csak egy üzlet.

Kormányközeli média? Erősen kérdéses

Ugyanakkor kérdés, hogy Vargának az állammal szembeni kirohanása után még mindig tartják-e majd magukat azok a hírek, miszerint kormányhoz közeli vezetők kerülhetnek a Sanomához tartozó médiaorgánumok élére.

Sajtótájékoztatóján Varga közölte, hogy a magyar állam egyszerűen elvette cége piacát. Méghozzá nem is akármilyen módszerrel. Az EME Zrt.-ben ugyanis 2011-ig az állam is képviseltette magát, méghozzá a Magyar Fejlesztési Bank Informatikai Kockázati Tőkealap kezelőjén keresztül. Varga kockázati tőkealapja, a Central Fund ettől az MFB-leányvállalattól vette meg mobilfizetési céget 2011 közepén.

Ez is gyorsan zajlott

Alig néhány hónapon belül azonban az Orbán-kormány beterjesztette törvényjavaslatát, amellyel előbb 2013, majd némi módosítással 2014 júliusától közszolgáltatássá minősítette a mobilfizetést, és annak működtetését az állami tulajdonú Nemzeti Mobilfizetési (NM) Zrt.-hez utalta. Utóbb pedig az EME rendszerének fejlesztését is megszerezte. Az állam ugyanis azzal az i-Cell nevű céggel alakította ki a teherautók útdíjfizetési rendszerét, amelynek tulajdonosa, Emőri Gábor korábban tulajdonosa volt az EME Zrt.-nek is. Most pedig a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. azzal népszerűsíti az új mobilparkolási rendszert, hogy fejlesztése mindössze 800 millió forintba került, mert az útdíjfizetésre kialakított informatikai hátteret ehhez is fel tudták használni.

Varga Zoltán azonban ezt másképp - ahogy megfogalmazásából kisejlik -, a magántulajdon sérelmeként értékeli. Azt mondta, hogy “a magántulajdon védelme nagyon fontos dolog”. Márpedig kockázati tőketársaságával intézményi tőkebefektetőket, azok tulajdonát képviseli. Ezért “köteles a legfelsőbb jogorvoslatig eljutni”, és az EME piacát visszaszerezni.

Bíznak az Európai Bizottság döntésében

Az EME arra számít, hogy kezdeményezésükre az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárása már szeptemberben abba a szakaszba jut, hogy a piaci verseny állami felülírása miatt kötelezhetik Magyarországot a nemzeti mobilfizetésről szóló törvény visszavonására, és az eredeti állapot helyreállítására. Igaz, Varga sem zárta ki, hogy valamilyen jogszabályi módosítással a magyar állam megpróbálja kikezdhetetlenné tenni a hazai megoldást: “elég kreatívak tudnak lenni ebben a tekintetben” - vetette közbe a milliárdos.

Mindezek alapján az EME Zrt. néhány órával az új parkolási rendszer indulása előtt is állítja, hogy az ő (810-es) telefonszámaik is üzemelnek július elseje után is, mert élő szerződéseik vannak a parkolást üzemeltető önkormányzatokkal és a három mobilszolgáltatóval is. Ha másért nem, hát azért, mert az önkormányzatoktól ők évi legfeljebb néhány 100 ezer forintot kérnek a szolgáltatásért, az új állami Nemzeti Mobilfizetési Zrt. pedig egy-egy forgalmasabb helyen, például a budapesti XIII. kerületben évi 80 millió forintot is lehúz az önkormányzat parkolási bevételéből.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...