2014.07.16. 08:25:40 4614 15

Tűz ütött ki az Andrássy úton és a 3-as metrón is
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Budapesten leégett egy Andrássy úti palota tetőszerkezete, a hatalmas lángokat csak estére sikerült eloltania a tűzoltóknak. Csaknem 30 embert kellett kimenekíteni, a ház felső szintjének egy része is leégett, 4 személyt füstmérgezéssel kórházba szállítottak. A rendőrök két gyanúsítottat vettek őrizetbe. Felújítási munkák zajlanak, ezzel hozható kapcsolatba a tűz keletkezése. Mindeközben a hármas metrón is tűz volt. Nehéz napja lehetett a tűzoltóknak.

Tűz az Andrássy úton | Fotó: langlovagok.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tűz az Andrássy úton | Fotó: langlovagok.hu

Sikerült eloltani estére az Andrássy úton lángra kapott palotában a tüzet - közölte a katasztrófavédelem. A tűzoltók megszüntették a "lánggal égést" az Andrássy úti épületben, azaz "lefeketítették" a tüzet.

A helyszínen most utómunkálatokat és tűzvizsgálatot végeznek, várhatóan az éjszakába nyúlóan - tették hozzá.

A házat életveszélyessé nyilvánították, ezért a lakók csak a felújítás után térhetnek vissza otthonukba.

A tűzben rendőrök sérültek meg könnyebben: égési sérüléseket és füstmérgezést szenvedtek, rövid megfigyelés után hazaengedik őket.

Óriási volt a tűz

A tetőszerkezet nem sokkal öt előtt gyulladt ki, és nagyjából fél óra alatt leégett. A négyszintes épület harmadik emelete is lángokban állt. A legmagasabb riasztási fokozat volt érvényben, 30 tűzoltóautó és 107 tűzoltó volt a helyszínen.

A házból 30 lakót kellett kimenekíteni.

A VS.hu helyszíni tudósítójának délutáni tájékoztatása szerint az Andrássy úti homlokzatot viszonylag gyorsan sikerült eloltania a tűzoltóknak, de a Szív utca felőli tetőrésszel több munka volt, ezért a Szív utca házaiból is kiköltöztették az embereket.

Nehezítette a tűzoltók munkáját az is, hogy nem sokkal fél hat után a korábban már eloltott Kodály Körönd felőli oldalon újabb lángok csaptak fel a harmadik emeletről, majd az Andrássy út felőli részen is ugyanez történt.

A délutáni értesülések - szemtanúk beszámolói alapján - még arról szóltak, hogy a tetőn dolgozó bádogosok sérültek meg a tűzben, a későbbi tájékoztatásból derült ki, hogy rendőrökről van szó.

Két ember őrizetben

Az Andrássy úti ház tetőszerkezetét felújították, a tűz valószínűleg ezzel függ össze - mondta Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok. A két őrizetbe vett férfi a kivitelezésen dolgozott, és valószínűleg nem a megengedett módon végezte a munkát - közölte a rendőrség. A 36 és 37 éves férfi elhagyta a helyszínt, később fogták el őket - közölte a rendőrség.

Közveszély okozás bűntette megalapozott gyanúja miatt vették őket őrizetbe, kezdeményezik majd előzetes letartóztatásukat.

A tűz keletkezéséről nincs hivatalos információ, azonban a környéken bámészkodók között az a hír járta, hogy nem megengedett hegesztési munkálatok miatt kaphatott lángra az épület tetőszerkezete.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság megnyitotta a Bezerédi utcai melegedőhelyét, ahol elszállásolhatják az ezt kérőket, a Derkovits Gyula iskolában pedig 40 ágy várja a lakókat.

Ez az a műemlék épület egyébként, amelynek a hosszan tartó felújításáról már tavaly márciusban írt az Átlátszó. Akkor azt írták: a 2000 óta tartó „felújításnak” köszönhetően a ház immár életveszélyessé vált. Az épület szétbontott harmadik emeletét átfújja a szél, a folyosók omladoznak és nagyobb esők során „a tetőn át ömlik a víz”. A világörökségi területen álló palota mintegy 25 százaléka egy offshore hátterű cég tulajdonában áll, mellyel az önkormányzat 12 év után 2012 decemberében szerződést kívánt bontani, a cég azonban újabb beépítési tervekkel készült.

Ha ez nem lenne elég, tűz van a 3-as metróban is

Ha a tűzoltóknak nem lenne elég a tűz az Andrássyn, délután kigyulladt a 3-as metró is a Nyugatinál. Az utasok kimenekültek, a Deák tér és az Árpád híd között pótlóbuszok járnak.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...