2014.05.10. 15:12:12 5426 21

Traffipax régen és most: eloszlatjuk a tévhiteket
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mindenki által ismert a traffipaxok látványa az út szélén, a kevésbé szerencsések bírságot is kaphattak már a masináknak köszönhetően. Több különféle tévhit terjedt már el ezekkel az eszközökkel kapcsolatosan, elég csak a kilencvenes évekre gondolni, amikor néhányan azt hitték, hogy a visszapillantó tükörre akasztott CD lemez majd eltéríti a lézersugarakat. Mivel a gyorshajtás elleni harc jegyében számolni kell az egyre újabb eszközök elterjedésével ezért érdemes megismerni a sebességmérés hátterét.

Amerikában így mérik be a gyorshajtókat - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Amerikában így mérik be a gyorshajtókat

Radardetektor

Az első a radardetektor volt, a kezdetleges eszközök még parabola antenna nagyságúak voltak, ötszáz méterről észlelhetőek voltak jellegzetes formájukról, de csak 50-80 méteren belül mértek, ezzel minden autós elégedett is volt. A technika fejlődése miatt egyre kisebb készülékeket fejlesztettek ki, legújabbak egy kézben elférnek már.

A radar alkalmazásának nagy hátránya, hogy két párhuzamos gépjárműre irányítva nem lehetett biztosan megállapítani, ki volt aki tényleg gyorsan hajtott, bár ezt a fejlett technika már a legtöbb esetben ki tudja küszöbölni. Ugyanakkor a radaros traffipax alkalmas arra, hogy egy teljes kocsisort végigfényképezzen, ezért az útszélére telepített traffipaxok legtöbbje ma is radar alapú. Fontos még, hogy a radartechnikával mérő eszközök hatótávolsága legtöbbször száz méter alatti.

Lézerdetektor

Magyarországon a lézeres sebességmérés legelterjedtebb, mivel a lézersugár visszaverődési idejéből számított sebesség rendkívül pontos, és kis keresztmetszetű lézernyaláb miatt a célba vett gépjármű jól azonosítható, még akkor is ha vele párhuzamosan másik jármű is halad. Maga a lézernyaláb több száz méteren is csak minimálisan nyílik szét, ezért van az, hogy a modern eszközök 1500-1800 méteres hatótávolsággal bírnak. Ezek már arra is képesek, hogy a lézerrel beazonosított járművet addig tartsák a memóriában, amíg a kamera hatótávolságába nem ér, és közben folyamatosan fényképeznek.

A kamra ugyanis csak 100 méter alatt készít használható fényképet, ezért vannak olyan felvételek ahol az első pár fényképen a rendszám még elmosódva látható, de a sebességet már megmérte az eszköz, majd amikor már az autó rendszáma is fényképezhető, a jármű már a megengedett sebességgel halad. Ilyen esetben, ha nem vették le a lézert a mérés alatt, akkor az egész fényképsorozat egy mérésnek számít, a bírság kiszabható. Hiába kezd el tehát a pórul járt autós fékezni a traffi észlelésekor, ha a mérés kezdetekor már gyorsan ment.

Optikai szenzor

Maga az eszköz általában két háromlábú állványon elhelyezett készülékből áll. Optikai módszerrel azonosítja a járművet, majd az egységnyi út megtételéhez szükséges idő alapján számítja ki a sebességet. Mivel jelet nem bocsát ki magából, semmilyen eszközzel sem érzékelhető. Használata Magyarországon nem elterjedt, ugyanakkor a szakértők hatalmas jövőt jósolnak neki, teljesen automatikus működése és észlelhetetlensége miatt.

Dr. Vizi András

Forrás: Jogszerviz

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...