2015.01.05. 19:29:11 5770 22

Továbbra is a pontatlan térkép alapján kell útdíjat fizetni
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Például Bicskénél azért kell még egy matricát venni, mert a hivatalos térkép nem ismeri azt a lehajtót, amely a valóságban – és a Google térképén is – ott van. Egyre több a felháborodás, amire a NÚSZ egy kérdés-felelek szekcióval reagált a honlapján.

Autópálya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Autópálya

„Kérjük, az információkat, részletes térképeket alaposan tanulmányozza át”, írja honlapján a Nemzeti Újdítfizetési Szolgáltató Zrt (NÚSZ). Egyelőre csak ezekből lehet megtudni, hogy hol lettek fizetősek a gyorsforgalmi utak, és ami még lényegesebb: csak innen derül ki, hogy hol kell egy útszakaszra két megyei matricát vásárolni.

A NÚSZ is ezekből, a Közlekedési Koordinációs Központ (KKK) által készített térképekből dolgozik, tehát nem vizsgálja felül azt, hogy az ott szereplő információ helyes-e, mondta a VS.hu-nak Róna Márta, a NÚSZ kommunikációs vezetője.

Ami tehát a térképen narancssárgával jelölt útszakasz, azt csak két megyei matricával lehet használni, akkor is, ha a valóságban az autós nem is hagyja el a megyét.

Ilyen út Fejér megyében az M1-es Bicske és Óbarok közötti szakasza, fedezte fel az Origo.hu egyik olvasója, legalábbis a kormany.hu-n közzétett térkép jelmagyarázata szerint. A térkép szerint azért kell két matrica, mert ezen az útszakaszon már nem lehet elhagyni az autópályát, a valóságban viszont igen. Ez a lehetőség a Google-térképen rajta is van, de a KKK-én nincs.

Az autópálya-ellenőrök viszont a KKK térképeiből dolgoznak, így amíg azokat nem módosítják, van esély arra, hogy büntetést kap, aki két matrica nélkül autózik.

A kérdéses bicskei szakaszA kérdéses bicskei szakasz
Google térképenGoogle térképen

Tévedés? A miskolci elkerülő

Mint a VS.hu is megírta, ingyenes marad az M30-as gyorsforgalmi út Miskolcot elkerülő szakasza. A utat tévedésből minősítették fizetősnek. A Miskolc Dél és Miskolc Centrum csomópont közötti útszakasz ugyanis nem gyorsforgalmi út, hanem főút, azokon viszont nem kell fizetni. Ezt a NÚSZ szóvivője mondta az MTI-nek, hozzátéve, hogy a szolgáltató honlapján, a megyei térképen valóban rosszul jelölték az útszakaszt, azonban az országos térképen az jól szerepelt, és a hibát már kijavították.

Az M30-as kérdéses szakasza – a 23. és 29. kilométerszelvény között –, ahogy az a térképen is látszik, Miskolc közigazgatási határán belül van.

Miskolci elkerülőMiskolci elkerülő

A szakasz a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a teherautóknak fizetős, a személyautóknak viszont nem. NÚSZ egyébként azt is közölte, hogy aki csak és kizárólag emiatt vásárolt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei e-matricát, annak visszatérítik a pénzt február végéig.

TáblázatTáblázat

Két megye nem mindig két e-matrica

Részletes információhoz a megyehatárokról jelenleg például a Google térképein lehet jutni.

A megyehatárnak azokon a szakaszokon van jelentősége, ahol egy megye helyett két megyébe is be kell lépni, ha egy-egy útszakaszt használni akarunk.

Egy híd, két megye, két matrica

Aki Szekszárdnál szeretne átkelni a Dunán, az Tolna és Bács-Kiskun, aki Dunavecsénél a Pentele hídon, az Fejér és Bács-Kiskun megyére kell hogy matricát váltson, azaz ha csak a hídhasználat évente 10 ezer forintba kerül a személyautóknakü. Ingyenesen Dunavecsétől 20 kilométerre Dunaföldváron, illetve Szekszárdtól 23 kilométerre Bátaszéknél lehet a túlpartra jutni

Egy csomópont, két megye, egy matrica

Van három olyan csomópont, ami két megye területét is érinti: az M1 autópályán Gönyűnél (Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom), az M6 autópályán Százhalombattánál (Pest és Fejér), és Dunaföldvárnál (Fejér és Tolna).

Ezeken a NÚSZ tájékoztatása szerint elegendő 1 megyei matricát venni, mert a csomópontok bármelyik megye matricájával használhatók.

Budapest – Balaton déli part: 4 megyei matrica

Az M7-es Balatonfőkajárnál egy rövid szakaszon átkacskaringózik Veszprém megyébe. Vagyis a Polgárdi-Balatonvilágos közti mindössze 15 kilométeres szakasz miatt vagy le kell menni az autópályáról, vagy három helyett négy matricát kell venni ahhoz, hogy végig lehessen menni rajta.

Igaz, ha valaki a fővárosból csak az északi partra jár, annak elég a Pest, Fejér és Veszprém megyei e-matrica, mert a 90. kilométernél lévő lehajtó épp Somogy megye határa előtt van. Ha valaki más hazai autópályán nem jár, annak az egész éves balatonozás kijön 15 vagy 20 ezerből az eddigi több mint 42 ezer helyett.

A repteret átgondolják, de csak egy hónap múlva

A Liszt Ferenc repülőtér 2-es termináljához egyetlen út vezet, a 4-es, Budapest közigazgatási határa azonban éppen a ferihegyi reptér előtt véget ér. A mindössze kétszáz méter miatt tehát megúszhatatlan az útdíj, azaz minimum 1 megyei e-matrica megvásárlása.

Január végéig a NÚSZ a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal együtt gyűjti az észrevételeket, és ennek alapján a szaktárca felülvizsgálja az új útdíjrendszert. Becsey Zsolt közlekedési helyettes államtitkár a Hír TV-nek vasárnap azt mondta: elképzelhető, hogy kikerül a fizetős utak közül a repülőtérre vezető szakasz. Gulyás Gergely, a parlament törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke pedig az ATV-ben arról beszélt, hogy 20 útszakasz látszik problémásnak, ezeknél felmerül a kérdés, hogy az útdíjat az út egészére, vagy csak egyes részeire szükséges-e bevezetni.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...