2014.09.18. 08:49:57 5209 25

Tovább akarja titkolni a kormány a jövő évi költségvetést
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kormány ma benyújtott javaslata szerint elég, ha október végéig nyújtja be, vagyis hozza nyilvánosságra a kormány a következő évi költségvetési törvényjavaslatot. A most hatályos jogszabály szerint pedig ennek október közepéig meg kellene történnie.

Parlament | fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Parlament | fotó: 123rf.com

A kormány részéről ma beadott törvényjavaslat 59. paragrafusa arról szól, hogy a parlamenti képviselők választásának évében - ilyen az idei is - elég, ha október végéig nyújtja be a jövő évi költségvetést a kormány. A valódi indokot nem ismertetik a törvény részletes indokolásában, csak annyit, hogy így is el fogják fogadni a költségvetést december 31-ig, nem kell félni.

Pedig a most hatályos jogszabály szerint október közepéig nyilvánosságra kellene hozni a következő évre vonatkozó költségvetési törvényjavaslatot. A hvg.hu szerint azonban az október 15-i határidőt azért csúsztatja a kormány a hónap végére, mert bizony október 12-én vannak az önkormányzati választások, és lehet, hogy kínos lenne most kiteríteni a lapokat, amelyek esetleg megszorításokat is tartalmaznak. A költségvetési tervek mostani kiszivárgása veszélyt jelenthet a nagyarányú önkormányzati győzelemre. Persze, az is lehet, hogy esetleg nem áll jól a jövő évi költségvetés összerakásával a kabinet.

Orbán Viktor egyébként még 2012 elején úgy foglalt állást, hogy az lenne normális egy országban, ha nyárra kész lenne a következő évi költségvetés. Ezért 2012 nyarára elfogadta a parlament a 2013-as büdzsét - hogy aztán ősszel újranyissa azt, és egy merőben más változatát fogadja el. Most viszont úgy néz ki, hogy minden eddiginél később, október végén áll elő a kormány a költségvetéssel - az adóztatási terveivel és a kiadási elképzeléseivel.

Így szűk két hónapja lesz a parlamentnek elfogadni a büdzsét.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...