2014.07.30. 13:56:56 6907 44

Több jár vissza a devizahitelesekenek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az MNB közzétette a devizahitelek után visszajáró árfolyamrés kiszámításának „ajánlott” módját. Ebből pedig az derül ki, hogy az ügyfelek jól, a bankok pedig rosszul járnak – írja a Portfolio. Az árfolyamrés eltörlése miatti túlfizetésnek számító befizetéseket pénzt ugyanis tőketörlesztésként kell figyelembe venni.

Számolgatnak - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Számolgatnak

Akinek már lejárt a szerződése, de még vonatkozik rá a devizahiteles mentőcsomag, az valószínűleg készpénzben kapja vissza a neki járó pénzt. Az, hogy a túlfizetéseket tőketörlesztésként kell beszámítani új elem a mentőcsomagban, és jelentősen megnöveli a bankok költségeit, veszteségük így bőven 100 milliárd forint fölött lehet.

A visszajáró összegeket ráadásul kamatos kamattal kell számolni. A kamatos kamat alkalmazásáról már július elején beszélt Rogán Antal, ám a kiszámítás módja csak most vált nyilvánossá (akit érdekelnek a pontos képletek, itt böngészheti a jegybank iránymutatását).

A devizahiteles törvény eltörölte az árfolyamrést, a bankoknak az MNB hivatalos árfolyamát kell alkalmazniuk hitelszerződések esetén. Korábban a bankok a devizahitelek folyósítása során a pénzváltáson is kerestek: csak úgy, mint bármelyik hétköznapi pénzváltó, más árfolyamon váltották a forintot amikor kifizették a hitelt az ügyfélnek, és más árfolyamot akkor, amikor az ügyfél törlesztette a devizahitelt. A mentőcsomag ezt a lehetőséget visszamenőleg törölte el, miután a bíróság is kimondta, hogy az árfolyamrés használata tisztességtelen.

A bankoknak tehát most úgy kell csinálniuk, mintha már 2004 május elsejétől csak az MNB hivatalos középárfolyamával dolgoztak volna, és ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ügyfeleknek pénz jár vissza. A törvény ugyanis azt is kimondja, hogy az átszámítás miatt egy ügyfél sem járhat rosszul. A túlfizetést minden időpontban tőketörlesztéseként, illetve az adósság folyamatos csökkentéseként kell értelmezni. Ez azt is jelenti, hogy minden egyes szerződés esetén külön kell ki kell számolni mikor mennyivel tartozott, mennyit fizetett be, és hónapról-hónapra meg kell határozni mennyi volt a túlfizetés, az akkor éppen aktuális árfolyam alapján – akár több mint tíz évre visszamenőlegesen.

A törvény július 26-án lépett életbe, a bankoknak ez után három hónapjuk van arra, hogy kiszámolják, az egyes ügyfeleknek mennyi pénz jár vissza.

Azt, hogy a bankok megfelelően alkalmazzák-e a devizahiteleseket kisegítő rendelkezéseket, a Magyar Nemzeti Bank hivatalból ellenőrzi, ugyanis 2013. október elsejétől a jegybank látja el azokat a feladatokat, melyeket korábban a PSZÁF-nak kellett – ez egyike volt azon kevés kormányzati döntéseknek, mely nemzetközileg is elismerést kapott.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...