2014.04.08. 13:00:00 3310 39

Temetjük, ami a legjobban bevált: XP
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Április 8-án lejár a Windows XP meghosszabbított támogatása. Sokan találkoztak a bejelenéssel, kicsit megtévesztő hírek láttak napvilágot. Erre próbálunk meg rávilágítani, nem szakemberek számára szóló cikkünkben, hiszen a problémával sok háztartásban és kis irodában is szembesülhetnek a felhasználók.

Nem kell megijedni! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nem kell megijedni!

Baj? Az. Mennyire?

Először is tisztázzuk, mit takar a hír. Az, hogy lejár a Windows XP támogatása, nem jelenti azt, hogy április 9-től nem lehet használni a számítógépet. Minden ugyanúgy működni fog, mint korábban.

Egészen pontosan a Microsoft a kiterjesztett támogatást nyújtja 2014. április 8-ig, azaz a használat közben előforduló hibák és biztonsági rések foltozására nyújt megoldást a Microsoft a központi frissítésekkel. Azonban a Windows XP elég régóta működik ahhoz, hogy a legtöbb komoly hiba már napvilágra kerüljön, és azok orvosolva legyenek. Ezért is született a cím, a Windows XP a szakemberek szerint az egyik legjobb, ha nem a legkiválóbb operációs rendszer, amit a Microsoft készített.

A biztonsági résekkel kapcsolatos kérdéskör összetettebb, mivel azokból folyamatosan születnek újak és újak. Az alábbiakban erre a problémára is kínálunk választ.

Mit tegyek?

A legbiztosabb megoldás az operációs rendszer cseréje, amennyiben a hardware engedi, a legújabb, Windows 8 rendszerre. Ez azonban pénzbe kerül, ráadásul az átlagos otthoni felhasználó nem szívesen telepíti újra a számítógépét. Ráadásul a két rendszer közötti átálláskor gondoskodni kell a fájlok mentéséről: képek, videók, stb.

Aki biztonságban szeretné tudni adatait, esetleg munkára is használja, érdemes frissítenie új rendszerre, ha a számítógép is egy korosabb darab, már nagyon kedvező áron lehet kapni olyan konfigurációkat, amelyek teljesen kielégítik egy átlagos otthoni felhasználó igényeit.

Aki költségek nélkül szeretné tovább használni a számítógépét, nekik mindenképpen érdemes telepíteniük egy átfogó vírusvédelmi megoldást. Ismét a Comodo által kínált megoldásokat ajánljuk, amelyek teljes körű védelmet nyújtanak otthoni felhasználóknak, ráadásul ingyenesen (angol oldal).

Az elején többet kérdez a tűzfala, de viszonylag hamar megtanulja a szokásainkat, és azt követően gyakorlatilag csak a komoly problémák, behatolási kísérletek, vírusok esetén jelez.

Összefoglalva

A Windows XP rendszerű gépek a kiterjesztett támogatás lejárta után valóban veszélynek vannak kitéve, a legkomolyabb hibák sem lesznek javítva már. Ezért - akinek módjában áll - frissítse rendszerét egy újabbra. Aki nem szeretné, az pedig gondoskodjon arról, hogy a lehetőségekhez mérten a legbiztonságosabb módon használja tovább meglévő rendszerét. Mert az XP bevált.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...