2017.08.20. 14:26:22 9975 258

Telefonáltál már vezetés közben? Mit kell tudni erről?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Felgyorsult világunk elengedhetetlen kelléke a mobiltelefon, melyet a nap minden szakaszában magunknál tartunk és folyamatosan használunk, így gyakran előfordul, hogy gépjármű vezetés közben is telefonálunk, annak ellenére, hogy a KRESZ tiltott cselekményként határozza meg.

Autóban telefonálni? - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Autóban telefonálni?

A pontos szabályozás szerint „a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben - ideértve a forgalmi okból történő megállást is - kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.” Mindjárt az elején tehát tisztáznunk kell, hogy nem pusztán a telefonálást, vagy sms üzenetküldést bünteti a rendelet, hanem a mobiltelefon bármilyen okból történő kézbentartását. Azért is tartjuk fontosnak ezt hangsúlyozni, mert gyakran az a tapasztalatunk, hogy a köztudat szerint csak a telefonálást büntetik.

Különbséget tesz a rendelet a gépjárművek és motorosok telefonhasználata között abból a szempontból, hogy míg a személygépjármű vezetője a forgalmi okból történő megállás (pl: piros jelzőlámpa), vagy félreállás során megfoghatja a telefonját, addig a motorosok részére ezt nem engedélyezi.

Egy 2014-es Kúriai döntés alapján szabályszegésnek minősül az is, ha valaki azért nyomja meg a telefon gombját, mert elutasít egy beérkező hívást. Egy rendőri igazoltatás során ezért sem lehet arra hivatkozni, hogy nem telefonált a vezető, és nem lehet kérni, hogy ellenőrizze az eljáró rendőr a híváslistát, mivel pusztán a telefon kézben tartásával megvalósítja a járművezető a szabálysértést függetlenül attól, hogy milyen célból tartotta magánál azt.

A mobiltelefon kézben tartásának tilalmából eredően a telefonon lévő navigációs rendszer használata is szabálysértésnek minősül, ellenben a gépjárműbe beépített navigáció szabadon használható. Álláspontom szerint ez a gyakorlat teljesen logikátlan, hiszen a járműbe beépített navigáció használata csakúgy alkalmas lehet a vezető figyelmének elvonására, mint a telefonon történő alkalmazása. A jogalkotó azonban csak a telefon kézben tartását rendeli büntetni.

Amennyiben a helyszíni igazoltatás során a rendőrség azt tapasztalja, hogy a vezető kezében tartotta a telefont, 10.000 Ft összegű helyszíni bírságot szabhat ki. Abban az esetben, ha a vezető nem ismeri el felelősségét, feljelentik és szabálysértési eljárást indítanak vele szemben, melyben őt terheli a bizonyítási kötelezettség az ártatlanságát illetően. Bizonyítékként ez esetben az utasok tanúvallomásai, vagy belső fedélzeti kamera szolgálhat. Mindenképpen érdemes átgondolni a felelősség elismerését, mert ha a vezető nem tudja bizonyítani ártatlanságát és megállapítják felelősségét a szabálysértési eljárásban, 20.000 Ft összegű pénzbírság megfizetésére kötelezik. Emellett az sem elhanyagolható, hogy a telefon kézben tartása a bírságolás mellett 3 büntető pont kiszabását is maga után vonja, ezért érdemes a vezetőknek minden esetben átgondolni, hogy megéri-e kockáztatni.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ha beülünk az autóba vezetőként akkor egyáltalán nem telefonálhatunk, ugyanis headsettel, vagy kihangosítással használható a telefon. Ilyenkor is követelmény azonban, hogy nem nyomható meg a készülék gombja, hanem egyéb technikai megoldást, mint például bluetooth-os kapcsolódást kell alkalmazni.

dr. Fekete Klaudia

Forrás: D.A.S

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Baleset? Internetes csalás? Fizetési meghagyás? - Mire elég egy jókor jött jogi tanács?

Az életben szinte naponta történnek velünk olyan események, amikor sokat segíthet, ha tisztában vagyunk jogainkkal. Dolgozunk, utazunk, nyaralunk, vásárolunk, étterembe, színházba járunk. Amikor minden rendben van fel sem merül bennünk, hogy sokszor bizony csak a szerencsén múlik, hogy nem kerülünk nehéz helyzetbe. De a szerencse forgandó, a baj nem válogat. Ha pedig megtalál, akkor jól jöhet, ha van valaki, akire számíthatunk. - A Jog365 szakértőjének írása.

A szomszéd fűje… – indulnak a kerti munkák

Beköszöntött a tavasz, eljött a kerti munkák ­ideje. Ugyanúgy ahogy a Társasházban élők a terjengő ételszag és a felszálló cigarettafüst miatt tudnak éveken keresztül megoldhatatlannak tűnő vitákat folytatni, addig vidéken, illetve kertes házban élő szomszédok ugyanilyen megoldhatatlannak tűnő konfliktusa a fűnyírás és az egyéb zajjal járó kerti munkák.

A gyöngyhalászok bizarr munkanapjai és gyakori végzetük: a fűrészfogú halál

A drágaköveiről egykor híressé vált Ceylon szigete később a gyöngyhalászatnak adta át a stafétát. Hajdanán a nemesgyöngy-halászatra specializálódott bennszülöttek egy cápabűvölő jelenlétével és bátorításával ugrottak be a vízbe, hogy kagylózsákmánnyal a kezükben térjenek vissza a hajóra. A halászok által összegyűjtögetett kagylókat felhalmozták, majd elárverezték. A felvásárlók sokat kockáztattak ezzel az üzlettel, hiszen rengeteg kagylóban nem lelték meg a gazdagság forrásaként számon tartott gyöngyszemet. Ám a kereskedők kockázatvállalása eltörpült az életüket minden nap kockára tevő gyöngyhalászokéi mellett.