2015.01.20. 18:34:31 5435 44

Tartozást is örökölhetünk, nem csak vagyonokat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az örökösök sokszor csak az elhunyt hozzátartozó halála után szembesülnek azzal, hogy az mennyi tartozást halmozott fel; hogy kölcsönöket vett fel, esetleg több számlát hagyott rendezetlenül. Az örökös természetesen nem csak a hátra maradt vagyont örökli, hanem a tartozásokért is felel, mely felelősség azonban nem korlátlan.

Tartozást örökölni - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tartozást örökölni

A Polgári Törvénykönyv részletesen szabályozza a hagyatéki tartozások sorsát. Először is fontos tisztázni, hogy pontosan milyen költségek, tartozások számítanak a hagyatéki tartozásnak. Hagyatéki tartozások az örökhagyó illő eltemetésének költségei; a hagyaték megszerzésével, biztosításával és kezelésével járó szükséges költségek, valamint a hagyatéki eljárás költségei; az örökhagyó tartozásai; a kötelesrészen alapuló kötelezettségek; a hagyományon és a meghagyáson alapuló kötelezettségek.

A jogszabály alapján az örökös a hagyatéki tartozásokért a hitelezőknek a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel. Saját vagyonával csak speciális, a törvényben meghatározott esetben felehet. Az, hogy mi tartozik a hagyaték tárgyai közé, minden esetben a hagyatéki leltárból derül ki. Az örökösnek természetesen lehetősége van a hagyaték tárgyait értékesíteni, hasznosítani. Ebben az esetben azonban a hitelezők kielégítésére a saját vagyonát is fel kell használnia. Mindemellett kiegészítő szabály, hogy az örökös a hagyatéki költségekért és a hagyatéki eljárás költségeiért saját vagyonával is felel, azaz a közjegyzői hagyatéki eljárás költségeit az örökösnek akkor is meg kell fizetnie, ha egyébként csak tartozást örökölt, pénzt, vagyontárgyakat nem.

Amennyiben több örökös van, a hagyatéki tartozásokért egyetemlegesen felelnek. Ez azt jelenti, hogy a hagyatéki hitelező bármelyik örököstől követelheti a teljes tartozás kiegyenlítését.

Nagyon sűrűn előfordul az az eset, amikor az örökhagyó tartozást hagy maga után, azonban a hagyaték tárgyain az özvegy haszonélvezeti jogot szerez, így azon vagyontárgyakat az özvegy használhatja és a megörökölt vagyontárgyak nem kerülnek az örökösök birtokába. A jogszabály alapján azonban a házastárs tűrni köteles, hogy a házastársi haszonélvezetével terhelt vagyonból a hitelezők kielégítést nyerjenek. Amennyiben a túlélő házastárs ennek ellenszegül, a bíróság kötelezheti a tartozások kiegyenlítésének tűrésére.

dr. Bezzegh Edina

jogtanácsos

Forrás: D.A.S. JogSzerviz

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...