2014.08.22. 13:17:48 4045 14

Szombaton kezdődik az újabb választási kampány
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szombaton kezdődik a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának kampánya.

Október 12-én a helyi önkormányzati választáson 3177 településen választják meg - a korábbi évektől eltérően négy helyett öt évre - a települési vezetőket és a képviselő-testületeket. A választáson 8 millió 184 ezer választópolgár vehet részt. Szavazhatnak a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok, valamint a magyarországi lakhellyel rendelkező uniós állampolgárok és bevándoroltak, menekültek, letelepedettek is.

Nemzetiségi választást azokon a településeken tartanak, ahol a legfrissebb (2011-es) népszámlálás adatai alapján legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak vallják magukat. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a 2011-es népszámlálás alapján 2715 választást írt ki, a legtöbbet, 1383-at a roma nemzetiségiek számára, míg a legkevesebbet, 10-et a szlovénoknak. A bolgárok 37, a görögök 36, a horvátok 136, a lengyelek 53, a németek 547, az örmények 33, a románok 168, a ruszinok 44, a szerbek 63, a szlovákok 158, míg az ukránok 47 választást tarthatnak szerte az országban. A nemzetiségi választópolgároknak szeptember 26-áig kell regisztrálniuk magukat, ha részt szeretnének venni a nemzetiségi önkormányzati választáson. Aki ezt nem teszi meg, nem szavazhat a nemzetiségi képviselők választásán, és nem is indulhat jelöltként.

A választás előtt 50 nappal kezdődő kampánysorán
kampánytevékenységnek minősül minden olyan tevékenység, ami alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére, kampányeszköz pedig például a plakát, a választók jelölt vagy jelölőszervezet általi közvetlen megkeresése, a politikai reklám és a politikai hirdetés, valamint a választási gyűlés. Nem minősül viszont választási kampánynak a választási szervek tevékenysége és az állampolgárok közötti kommunikáció. A választásra nyilvántartásba vett pártok, egyesületek és független jelöltek pedig hétfőtől kérhetik ki a választási irodáktól az ajánlásgyűjtő íveket, és megkezdhetik az ajánlások gyűjtését is.

A jelölteknek és jelölőszervezeteknek a területi (megyei) választási bizottságoknál, illetve a NVB-nél kell kérniük a nyilvántartásba vételüket. Eddig a helyi önkormányzati választásra több mint 150, a nemzetiségi önkormányzati választásra csaknem 80 jelölőszervezetet vettek nyilvántartásba.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...