2014.09.12. 19:59:59 6064 31

Számold ki! 6 élethelyzet józan paraszti ésszel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az alacsony kamatok miatt nem lehet csak bankszámlánkra hagyatkozni, ugyanakkor csalók is lesnek a pénzünkre. Hasznos, ha valaki ki tudja számolni különböző befektetések hozamát, most hat, gyakran előforduló hétköznapi esetet mutatunk be.

Számolgatnak - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Számolgatnak

Tízmilliárd forint feletti, legalább kétezer befektetőt érintő befektetési csalásról számoltak be a napokban az MNB illetékesei. „Az alacsony kamatkörnyezetben, növekvő kockázati éhség mellett elszaporodhatnak a hasonló esetek, ahol rosszhiszemű csalók igyekeznek kihasználni az ügyfelek helyzetét” – mondták el. Azt is hozzátették, hogy az áldozatok általában alacsonyabb pénzügyi műveltséggel rendelkező kisemberek. A Privátbankár gyakran közöl olyan cikkeket, amelyek ismeretterjesztő, oktató, „edukatív” jelleggel bírnak. Most ismét visszatérünk a hozamszámítás kérdésére, nem feledkezve meg a legújabb botrányról sem.

1. Kamatozó Kincstárjegy, a kedvenc

A hazai kisbefektetők egyik kedvenc befektetése volt az utóbbi 1-2 évben a Kamatozó Kincstárjegy, amely egy egyszerű, egy éves, a végén egy összegben tőkét és kamatot fizető lakossági kötvény. Szeptember 1. és 5. között évi 2,5 százalékos kamattal lehet megvenni, hozama azonban mégsem pontosan annyi. A befektetők ugyanis kifizetnek érte tízezer forintot, mondjuk, ötödikén pénteken, de 2015. szeptember 9-én jár le, azaz a gyakorlatban kicsivel több, mint egy éves. Egészen pontosan 369 napos.

Számolhatunk úgy is, hogy a kamatot (2,5 százalék vagy 250 forint) elosztjuk 369-el, majd megszorozzuk 365-el. Éven túl azonban kamatos kamatot szoktak számolni, igaz, a kettő között ebben az esetben elhanyagolható a különbség. Használhatjuk erre a korábbi cikkeinkben is említett XIRR Excel-, illetve Open Office-függvényt. (Magyarítva egyes verziókban XBMR.) Az eredmény mindegyik esetben 2,47 százalék lesz. Ezt egyébként a Kamatozó Kincstárjegy dokumentumaiban is jelzik, az úgynevezett EHM (Egységes Hozammutató) ugyanis ott is 2,47 százalék.

2. Bármely kötvény hozama

Az említett XIRR függvény szinte bármely befektetés hozamának kiszámítására alkalmas, persze kötvényekére is. Ha egy most induló kötvény ára 10 000 forint, és minden évben kifizet öt százalék kamatot, a végén meg még a 10 000 forintot is visszafizeti, akkor világos, hogy hozama öt százalék. De ez a ritkábbik élethelyzet. Ha nem pont kerek évek vannak hátra a lejáratig, ha nem mindig egyforma az összeg, vagy például a tőkét két részletben fizeti vissza, akkor már bajban vagyunk.

Minden ilyen helyzetben csak annyi a dolgunk, hogy pontosan felírjuk a kötvény pénzáramlásait, és ráeresztjük az említett függvényt. Például vegyünk egy olyan – képzeletbeli – kötvényt, amely két részletben fizeti vissza a tőkéjét, 2017-ben és 2019-ben, kamata évi öt százalékról fokozatosan csökken egy százalékra, az első kamatfizetés pedig nem pont egy év múlva következik. Ránézésre ennek bajos lenne megmondani a hozamát, a függvényünk viszont egyből kidobja, hogy 3,48 százalék. Nálunk ritkák ugyan az ilyen bonyolult kötvények, külföldön azonban gyakran találkozhatunk velük.

Itt folytatódik a cikk, olvasd tovább...

Forrás: privatbankar.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Megéri-e beépíteni a tetőteret?

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Ezek a világ legélhetőbb országai 2024-ben

Vajon milyen tényezők szükségesek ahhoz, hogy egy országról általában kijelenthető legyen az, hogy: „élhető”? Ez a kifejezés olyan szempontok kombinációjaként értendő, amelyek nagyban hozzájárulnak az ott élők életminőségéhez és jólétéhet.