2015.03.31. 09:40:15 17165 408

Odakozmált az étel? - Így mentsd meg az edényt!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Több fokozata van az étel leégésének. Odakapott - semmi gond! Ragacsosra összeégett az edény alján - meg tudod oldani! Fekete és már majdnem szenes - ne aggódj! Ujjnyi vastagon elszenesedett - türelem kell hozzá, de a lábost, a serpenyőt és a tepsit is megmentheted! Bevált házi praktikák!

Leégett lábos - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Leégett lábos

Ha azt mondom, hogy a háztartásban általában nyerő kombináció itt is működni fog, akkor reméljük, hogy mindannyian egyre gondolunk. Igen!! Ez a szódabikarbóna és az ecet!

Használd őket külön-külön!

Ha még nincs ujjnyi vastag szénné égett maradék az edény alján, akkor elég lesz a szódabikarbóna. Szórd bele az edény aljába és engedj rá egy kis vizet, elég pár deci, hogy ellepje. Kezd el közepes lángon melegíteni. Amikor látod, hogy feljött az edény aljáról az égett étel, zárd el a gázt, hűtsd vissza, majd darabokban kiveheted a megkristályosodott szódabikarbónát. Alatta tisztaság és semmi karc!

Egyszer, megboldogult egyetemista koromban ottfelejtettem a rizst a gázon filmnézés közben... Arra lettem figyelmes, hogy gyakorlatilag fojtogató füst ömlik ki a konyhából. A rizs szénné égett az edényben. Nemcsak egy kicsit kozmált oda, hanem nagyon! Ujjnyi vastagon állt a vacsorám megszenesedett martaléka az egyetlen lábosom aljában. Mit tegyek-mit tegyek? Felhívtam édesanyám, aki az ecetet javasolta. 3 napig kellett ecetben áztatnom a lábost, de megmenekült! Közben cseréltem az ecetet, felszedtem a lábos aljáról, amit lehetett, sikáltam stb. Nekem az incidens óta ecet a titkos fegyverem ilyen esetekre – ami hál' Isten azóta sem fordult elő!

Az ecettel is forralhatod a lábost. 1:1 arányban tegyél ecetet és vizet a leégetett edénybe és lassú tűzön forrald, amíg egy fakanállal feltudod szedni az odaégett ételt. Ha még szükség van súrolásra, súroljuk.

Sós víz

Ki lehet próbálni a sós vizet is a leégetett lábosokkal. Magas sókoncentráció kell hozzá, és türelmes áztatás – normál esetben mondjuk fél nap (nem az én extrém, elszenesedett példámmal :)). Ha úgy látod, hogy a sikálást nem úszod meg, és az edényed is bírja azt, akkor szórhatsz sót a szivacsra és súrolhatod azzal. Meglátod, hatásos!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...