2014.11.27. 18:20:29 3879 46

Nem kell rögtön megijedni a végrehajtástól!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az utóbbi években valóságos ágazattá fejlődött a követeléskezelés, a kintlévőségek behajtása. Kisebb-nagyobb cégek egész tömege szakosodott erre a tevékenységre, vagyis a behajtásra és faktorálásra. Hogy mit is jelentenek pontosan ezek a tevékenységek? A behajtás során az azt végző társaság mintegy közvetítést végez, a hitelező megbízása szerint, faktoráláskor pedig egy számlakövetelés megvásárlása történik.

Befizetés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Befizetés

A végrehajtást azért nagyon fontos mindettől megkülönböztetni, mert a bírósági végrehajtó az egyetlen olyan személy, aki valóban foganatosíthat is végrehajtási cselekményt, így az adós bármely vagyonára ráteheti a kezét.

A végrehajtáshoz végrehajtható okirat szükséges, melynek létrejöttét minden esetben megelőzi egy bírósági, vagy közjegyzői eljárás. A behajtó cégek azonban még ennek birtokában sem nyúlhatnak az adósnak semmiféle tulajdonához, illetve senki nem köteles ezen társaságok munkatársait, megbízottjait ingatlanába beengedni, még akkor sem, ha igazolványokat mutatnak fel. A végrehajtó - bár maga erőszakot nem alkalmazhat - amennyiben alaposan feltételezhető, hogy az adott helyen végrehajtható vagyon található, de nem nyer bebocsátást, a rendőrség segítségével bemehet.

A követeléskezelőnek erre jogosultsága, lehetősége nincsen, annak ellenére, hogy rendszeresen fenyegető hangú levelekkel, telefonhívásokkal, üzenetekkel hívják fel a fizetési nehézségekkel küzdő ügyfelek figyelmét az elmaradásra. Jó azonban tudni azt, hogy a telefonhívás és SMS-üzenet, valamint a tértivevény nélkül küldött irat nem számít igazolható módon való értesítésnek, így azoknak különösebb jelentőséget tulajdonítani nem kell.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy esetleges fizetési kötelezettségünknek ne tegyünk eleget, hiszen amennyiben valóban jogi útra, vagyis közjegyzői, illetve bírósági eljárásra kerül sor, annak végrehajtás lehet a vége. A tartozás közben kamatozik, mindemellett eljárási költségek is keletkeznek, amit szintén az adóssal fizettetnek meg. Így amennyiben valós fizetnivaló kerül behajtásra, érdemes a céggel egyezséget kötni, már csak annak érdekében is, hogy ne kerüljön a követelés esetleg egy második, harmadik társasághoz továbbadásra, hiszen ilyen esetben minden résztvevő megtoldja az összeget saját költségeivel, mely egy-két felszólító levél kiküldése esetén is elérheti a tízezer forintos nagyságrendet.

Tipikusan a bankok és a távközlési szolgáltatók szokták igénybe venni a követeléskezelő cégeket, elmaradt befizetések, ki nem egyenlített számlák teljesítésének elérésére. Faktorálás estén engedményezés is történik, ilyenkor a számla összegének jogosultjává a behajtó válik, vagyis a befizetés csak az ő részére lehetséges a továbbiakban. Mindennek jogszerűségéhez azonban szükséges az adóst írásban értesíteni az engedményezés tényéről, beazonosíthatóan megjelölve a követelést, vagy az engedményezési okiratot a részére át kell adni.

Írta: dr. Tar Luca

Forrás: DAS

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Unokázós bűnszervezetet számolt fel a budapesti rendőrség

Úgynevezett unokázós bűncselekményekre, vagyis idős emberek megtévesztésével elkövetett csalásokra specializálódott bűnszervezetet számolt fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK); a szervezet tagjai 2018 augusztusa és 2019 júniusa között 33 idős sértettől több mint 43 millió forint értékben csaltak ki készpénzt, illetve ékszereket - közölték rendőrségi vezetők keddi fővárosi sajtótájékoztatójukon.

Holmik Kínából? – AliExpress, Wish, Alibaba, a modern „kínai piac”

Szebbnél szebb, kreatív, ötletes, sokat ígérő dekorációs, és konyhai ötleteket láthatunk az internetet böngészve. És hogy hol tudjuk beszerezni a legtutibb kiegészítőket hozzá? A modern kínai piacon! Tehát a webshopokon, ahol botrányosan jó áron jutunk kütyükhöz bármilyen témában – csak ki kell várni! Íme minden, amit tudni akartál a kínai rendelős oldalakról!

Mennyi az annyi? Avagy a világ 10 legdrágább fűszere

A fűszerek az emberiség keletkezése óta nagy szerepet játszanak mindennapi életünkben. Erre engednek következtetni az antik írásos emlékekben ezekre tett utalások is. Az archeológusok már i.e. 3000 előtti egyiptomi sírokban is találtak fűszereket, amelyeket a test balzsamozására használtak. I.e.200 és 1200 között a rómaiak fűszerekkel kereskedtek az Egyiptom és India között megtett óceáni utazásaik során. Borssal, fahéjjal, szerecsendióval, gyömbérrel tértek haza.