2021.02.17. 11:30:14 7180 191

Nem kaptál számlát a vállalkozótól?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A gyakorlatban még mindig sokszor előfordul, hogy az elvégzett munka után a vállalkozó nem ad számlát. Így nem bizonyítható az ellenérték teljesítése, és a teljesítés időpontja sem, azonban további nehézségeket is okozhat a számla hiánya. Van, hogy ez adminisztratív mulasztásnak tudható be, azonban előfordul olyan eset is, hogy a későbbi igényérvényesítés ellehetetlenítését célozza az eljárás. Hova lehet fordulni ilyen esetben?

Számlázás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Számlázás

A számlaadási kötelezettség elmulasztásának körében az adóhatóság jogosult vizsgálódni és jogkövetkezményeket alkalmazni a mulasztó személlyel szemben. Így tehát arra van ilyen esetben lehetőség, hogy az adóhatóság részére közérdekű bejelentést tegyen a sérelmet szenvedett fél. A közérdekű bejelentés elektronikus úton tehető meg. A bejelentésben értelemszerűen rögzíteni kell a bejelentett ismert adatait, továbbá a bejelentő azonosító adatait, valamint részletesen be kell mutatni a jogsértés megítéléséhez szükséges tényállást, és az azt alátámasztó bizonyítékokat is csatolni szükséges. A kérelmet az adóhatóság akkor mellőzheti, ha korábban azzal azonos tartalmú, ugyanazon közérdekű bejelentő ismételten megtette a bejelentést, változatlan tartalommal.

Az adóhatóság a közérdekű bejelentés alapján vizsgálatot folytat le, azonban fontos, hogy a vizsgálat megállapításairól, és az adóhatóság esetleges intézkedéseiről a bejelentő nem kap tájékoztatást. Ha a bejelentés alapos, az adóhatóságnak gondoskodnia kell a jogszerű vagy a közérdeknek megfelelő állapot helyreállításáról, a feltárt hibák okainak megszüntetéséről, az okozott sérelem orvoslásáról, és indokolt esetben a felelősségre vonás kezdeményezéséről. Fontos!

Nagyon lényeges, hogy ugyan a közérdekű bejelentés lehetősége mindenki előtt nyitott, azonban lehetnek jogkövetkezményei annak, ha valaki rosszhiszeműen, megalapozatlanul tesz ilyen bejelentést! A közérdekű bejelentőt nem érheti hátrány a közérdekű bejelentés megtétele miatt, azonban ha az eljárásra jogosult szerv számára nyilvánvalóvá válik, hogy a bejelentő rosszhiszeműen, döntő jelentőségű valótlan információt közölt, a bejelentés elbírálását intézkedés mellőzésével befejezheti.

Ezen túl szintén fontos rendelkezés, hogy ha nyilvánvalóvá vált, hogy a bejelentő rosszhiszeműen, döntő jelentőségű valótlan információt közölt és ezzel bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésére utaló körülmény merül fel, az adóhatóság mérlegelés nélkül köteles átadni az eljárás lefolytatására jogosult szerv részére a bejelentő adatait. Ezek után, ha alappal valószínűsíthető, hogy másnak jogellenes kárt vagy egyéb jogsérelmet okozott, személyes adatait az eljárás kezdeményezésére, illetve lefolytatására jogosult szervnek vagy személynek kérelmére át kell adni, így az ellenérdekű fél is kezdeményezhet lépéseket a bejelentővel szemben.

Mindezek értelmében a közérdekű bejelentés egy fontos jogi lehetőség a sérelmet szenvedett fél részére, azonban kiemelten érdemes ügyelni rá, hogy csak valós adatokat, és tényállást adjon elő minden bejelentő.

Szerző: dr. Varga Júlia

Forrás: D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Baleset? Internetes csalás? Fizetési meghagyás? - Mire elég egy jókor jött jogi tanács?

Az életben szinte naponta történnek velünk olyan események, amikor sokat segíthet, ha tisztában vagyunk jogainkkal. Dolgozunk, utazunk, nyaralunk, vásárolunk, étterembe, színházba járunk. Amikor minden rendben van fel sem merül bennünk, hogy sokszor bizony csak a szerencsén múlik, hogy nem kerülünk nehéz helyzetbe. De a szerencse forgandó, a baj nem válogat. Ha pedig megtalál, akkor jól jöhet, ha van valaki, akire számíthatunk. - A Jog365 szakértőjének írása.

A szomszéd fűje… – indulnak a kerti munkák

Beköszöntött a tavasz, eljött a kerti munkák ­ideje. Ugyanúgy ahogy a Társasházban élők a terjengő ételszag és a felszálló cigarettafüst miatt tudnak éveken keresztül megoldhatatlannak tűnő vitákat folytatni, addig vidéken, illetve kertes házban élő szomszédok ugyanilyen megoldhatatlannak tűnő konfliktusa a fűnyírás és az egyéb zajjal járó kerti munkák.

A gyöngyhalászok bizarr munkanapjai és gyakori végzetük: a fűrészfogú halál

A drágaköveiről egykor híressé vált Ceylon szigete később a gyöngyhalászatnak adta át a stafétát. Hajdanán a nemesgyöngy-halászatra specializálódott bennszülöttek egy cápabűvölő jelenlétével és bátorításával ugrottak be a vízbe, hogy kagylózsákmánnyal a kezükben térjenek vissza a hajóra. A halászok által összegyűjtögetett kagylókat felhalmozták, majd elárverezték. A felvásárlók sokat kockáztattak ezzel az üzlettel, hiszen rengeteg kagylóban nem lelték meg a gazdagság forrásaként számon tartott gyöngyszemet. Ám a kereskedők kockázatvállalása eltörpült az életüket minden nap kockára tevő gyöngyhalászokéi mellett.