2020.09.24. 16:38:45 7458 227

Neked is sötét a bonus-malus rendszer? Tisztázzuk!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Általában évente egyszer, a kötelező biztosítás megkötésénél vagy újra kötésénél van rá szükségünk, mégis többségében vakon tapogatózunk a saját bonus-malus besorolásunkat illetően. Pedig az előzetes árszámítás tekintetében igen fontos – ha nem megfelelő kategóriát jelölünk, később igencsak meglepődhetünk a fizetendő összegen.

Autó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Autó

A bonus-malus egy olyan - talán elsőre alaposan túlbonyolítottnak tűnő - értérendszer, amivel kapcsolatban még a legtöbb biztosítós is csak azt súgja meg, honnan kérdezheted le a sajátodat. De valljuk be, az online alkusz oldalakon egyszerűen csak tippelni szoktunk. Mivel a bonus-malus besorolás nagyban befolyásolja a biztosításunk árát, érdemes tippelés helyett tájékozódni! A kötelező felelősség biztosítási szerződés árszámításakor ugyanis a biztosító „bonus” -t, jutalmat számol a kármentes vezetésért, és „malus” -t, azaz, pótdíjazást ad hozzá az okozott károk tekintetében.

Mindenki A00-ból indul

Az első szerződéskötéskor egyformán A00 alapdíjas kategóriából indulunk, amit persze befolyásolhat igazolással fedezett kárelőzményi besorolás. Nem ismert kárelőzmény esetén is ez, az alap kategória lesz a számítás alapja. Aztán ha évfordulókor már károkozás mentes éveket tudhatunk magunk mögött, akkor kerülünk egyre feljebb B00-B10-ig jelzett kategóriákba, ám ez csak minimum 9 hónapja folyamatos biztosítási szerződés esetén érvényes. Tehát, hiába volt 5 balesetmentes évünk, ha egy évig autó (és biztosítás) nélkül voltunk.

Negatív irányba is könnyedén kilenghetünk, ekkor M01-M04 fokozatok között kapunk besorolást. Itt a károkozás ténye és a baleset során használt jármű is fontos. Például, ha személygépkocsival vagy motorral káreseményt okozunk, akkor két osztályt esünk a bonus-malus rendszerben két károkozásnál pedig hat kategóriával kerülünk lejjebb. Autóbusz és bizonyos egyéb járművek esetén minden károkozásnál egy fokozatot csúszunk le. A kategóriát minden évben a korábbiból számolják, tehát a legjobb, B10-es kategóriából nem kerülhetünk egyből a legrosszabb, M04-es kategóriába a következő évben.

Hogyha eddig nem követtük nyomon a bonus-malus-t, akkor sincs semmi veszve, hiszen könnyedén lekérdezhetjük a központi rendszerből. Ugyanakkor autóeladás során is tovább vihetjük a pozitív besorolást, ha az új autó vásárlása (illetve a szerződéskötés) két éven belül történik és azonos gépjárműkategóriában maradunk. Ez csak akkor érvényes, ha az előző szerződés már nem él, tehát ha második járművet vásárlunk a meglévő mellé, ott nem érvényes a régi besorolás.

A pozitív kártörténetünk igazolását a MABISZ kártörténeti nyilvántartásából kérhetjük le.

Nem mindig éri meg a biztosítóra hárítani a költséget

A bonus-malus besorolási rendszer az oka annak, hogy károkozás esetén sem érdemes feltétlenül a biztosítóra hagynunk a költségek rendezését. Ekkor ugyan mentesülünk az saját zsebből fizetés bosszúságai alól, azonban, ha biztosítóra bízzuk a dolgot, akkor sokszor jóval nagyobb költséggel kell számolnunk a pótdíjak miatt, amit következő években számítanak fel. Tehát kisebb károkokat sokszor érdemes kifizetnünk – amire legtöbbször a biztosító is felhívja a figyelmünket.

Természetesen a legoptimálisabb, ha egyáltalán nem okozunk kárt, ekkor szépen évről évre feljebb kerülünk a „bonus” táblázatban. Ebben segíthet például az is, (ha elolvasod a cikkünket négy, gyakran rosszul értelmezett KRESZ szabályról!)[https://proaktivdirekt.com/magazin/cikk/4-kresz-szabaly-amit-sokan-nem-jol-alkalmaznak]

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Hogyan mentsem meg a pénzem, ha baj van?

Nem egy krízishelyzetet élt már át az emberiség az évezredek során. A pénz, mint olyan, már nagyon régóta létezik. Történelmünk során a pénz feltalálása óta sok olyan esemény történt, ahol a fizetőeszköz az értékét seperc alatt vesztette el. Háborúk, természeti katasztrófák, járványok és válságok sorozatai borították fel -nem is egyszer- a teljes gazdasági és pénzügyi rendszert. A 2008-as válság óta most a vírus az, ami nagyban befolyásolja a világgazdaság alakulását. Vajon hogyan lehet felkészülni egy olyan krízisre, ami alapjaiban rengetheti meg a mi saját kis egyéni világunk pénzügyi biztonságát?

A home office sem telt balesetek nélkül: tavaly ezek voltak a leggyakoribb kárbejelentések

2020 márciusától óriási pálforduláson esett át az életünk. Sokaknak kellett hosszú távon otthoni munkavégzésre berendezkedniük, nem egy családnál pedig tovább bonyolította a helyzetet az óvodák bezárása és a távoktatás bevezetése is. A nappali így egyszerre vált tanteremmé, játszótérré, edzőteremmé és otthoni irodává is. A Genertel Biztosító adataiból kiderül, hogy a home office sem telt balesetek nélkül. Cikkünkben összegyűjtöttük, mik voltak a leggyakoribb sérülések 2020-ban.

A hatékony ingatlaneladás titkai

Az ingatlaneladás nem egyszerű műfaj, nem véletlenül vált egy külön szakmává. Ha éppen most készülsz túladni az ingatlanodon, vagy csak érdekel, hogyan lehet hatékonyan lebonyolítani egy eladási folyamatot, érdemes elolvasnod az ingatlannet.hu által összegyűjtött tippeket.