2017.08.03. 15:14:48 6511 221

Mit tehetünk, ha probléma van a közös képviselővel?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Napjainkban gyakori együttélési forma a társasházi közösségek alapítása. A társasház tulajdonostársainak közössége az általuk viselt közös név alatt az épület fenntartása és a közös tulajdonnal kapcsolatos ügyek intézése során jogokat szerezhet és kötelezettségeket vállalhat. Ezen ügyek intézése során a társasházat a különböző jogviszonyaival összefüggésben, harmadik személyekkel szemben a közös képviselő képviseli.

Társasház - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Társasház

A közös képviselő megválasztására és felmentésére a társasház legfőbb szerve, a közgyűlés jogosult, amelynek minden tulajdonos a tagja. A közgyűlés a közös képviselőt, az intéző-, illetőleg a számvizsgáló bizottságot bármikor felmentheti. A felmentett közös képviselő azonban az ügyvitel folyamatosságának biztosítása érdekében a közgyűlés határozata alapján köteles az új közös képviselő megválasztásáig, de legfeljebb felmentésétől számított kilencvenedik nap leteltéig ügyvivőként ellátni a közösség ügyeinek intézését.

A feladatok végzését határozatban állapítják meg, a díjazás pedig a korábbitól változatlan marad. A közös képviselő - ha a közgyűlés e megbízatása alól felmenti - köteles az új közös képviselő részére a megválasztásától számított harminc napon belül írásbeli jegyzőkönyv alapján, a társasházra vonatkozó összes iratot, az erről szóló teljességi nyilatkozattal együtt, átadni.

A rendes felmentés mellett a közgyűlés azonnali hatállyal is felmentheti a közös képviselőt és visszavonhatja a társasház-kezelői megbízatását. Ez abban az esetben következhet be, ha a közgyűlés ismételt szabályszerű felhívástól számított tizenöt napon belül nem igazolja, hogy nem áll olyan foglalkozástól eltiltás hatálya alatt, amely a közös képviselői tisztség betöltésével összeegyeztethetetlen.

További feltételként bizonyítania kell, hogy a kötelezettség elmulasztása rajta kívül álló ok következménye. Abban az esetben, ha a közös képviselő nem tesz eleget az igazolási kötelezettségének és a kizáró ok fennállását a közgyűlés a bűnügyi nyilvántartó szerv által kiállított hatósági bizonyítvány tartalma alapján megállapítja, a közös képviselőt azonnali hatállyal felmenti tisztségéből. Az azonnali hatályú felmentéssel érintett közös képviselő megbízatása azonnal megszűnik.

Az említett szabályozásnak legfontosabb célja, hogy csakis erkölcsileg feddhetetlen, megbízható személyek kerüljenek közös képviselői pozícióba, hiszen nagy felelősséggel jár egy társasházi közösség vagyonával való gazdálkodás, melynek elengedhetetlen feltétele a bizalmi viszony megléte. Éppen ezért nagyon fontos, hogy amennyiben a közös képviselő okot szolgáltat arra, hogy a vele szemben fennálló bizalom megrendüljön, a törvény lehetőséget biztosít a tulajdonostársak közösségének, hogy felmentsék tisztségéből és új közös képviselőt válasszanak. Emellett amennyiben büntetőjogi feljelentés alapjául szolgáló cselekmény elkövetését tapasztalja a közgyűlés a közös képviselő részéről, az ezzel kapcsolatos eljárás megindítására is kötelessége.

dr. Fekete Klaudia

Forrás: D.A.S.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Unokázós bűnszervezetet számolt fel a budapesti rendőrség

Úgynevezett unokázós bűncselekményekre, vagyis idős emberek megtévesztésével elkövetett csalásokra specializálódott bűnszervezetet számolt fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK); a szervezet tagjai 2018 augusztusa és 2019 júniusa között 33 idős sértettől több mint 43 millió forint értékben csaltak ki készpénzt, illetve ékszereket - közölték rendőrségi vezetők keddi fővárosi sajtótájékoztatójukon.

Holmik Kínából? – AliExpress, Wish, Alibaba, a modern „kínai piac”

Szebbnél szebb, kreatív, ötletes, sokat ígérő dekorációs, és konyhai ötleteket láthatunk az internetet böngészve. És hogy hol tudjuk beszerezni a legtutibb kiegészítőket hozzá? A modern kínai piacon! Tehát a webshopokon, ahol botrányosan jó áron jutunk kütyükhöz bármilyen témában – csak ki kell várni! Íme minden, amit tudni akartál a kínai rendelős oldalakról!

Mennyi az annyi? Avagy a világ 10 legdrágább fűszere

A fűszerek az emberiség keletkezése óta nagy szerepet játszanak mindennapi életünkben. Erre engednek következtetni az antik írásos emlékekben ezekre tett utalások is. Az archeológusok már i.e. 3000 előtti egyiptomi sírokban is találtak fűszereket, amelyeket a test balzsamozására használtak. I.e.200 és 1200 között a rómaiak fűszerekkel kereskedtek az Egyiptom és India között megtett óceáni utazásaik során. Borssal, fahéjjal, szerecsendióval, gyömbérrel tértek haza.