2014.08.12. 13:07:29 2655 30

Mit tegyünk, ha vitánk van a közüzemi szolgáltatókkal?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Legtöbbünknek volt már valamilyen kisebb-nagyobb elszámolási vitája gázszolgáltatóval, áramszolgáltatóval, a víz- és csatornaművekkel. Ilyen esetben a legtöbben nehézkes, pontatlan és főként lassan reagáló ügyfélszolgálattal találják szemben magukat, olykor egyenesen kafkai útvesztőben. Egy-egy nagy szolgáltató vállalat és a vele vitába szálló egyes fogyasztó érdekérvényesítő képessége, jogi felkészültsége, szankciós lehetősége nem állnak arányban egymással.

Probléma | fotó: morguefile.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Probléma | fotó: morguefile.com

Éppen ezért jelentős szerepet kapnak a fogyasztóvédelmi szabályok, amelyek célja, hogy feljebb emeljék, megerősítsék a fogyasztót a szolgáltatóval szembeni vita esetén.

A hazai jogrendben a rendszerváltást követően fokozatosan egyre inkább teret nyertek, bővülnek és összetettebbé válnak a fogyasztóvédelmi szabályok. Egy új törvénytervezet nyomán hamarosan tovább erősödhetnek a fogyasztóvédelmi előírások a közszolgáltatások területén. A módosítás nyomán többek között minden közszolgáltatónak könnyen elérhető és érthető olyan internetes oldalt kell működtetnie, amely a fogyasztókat érintő legfontosabb kérdésekre vonatkozóan fontos információkat kell tartalmaznia (pl. díjak kiszámításának módja, alapul fekvő jogszabályok, üzletszabályzat). A fogyasztók tájékozódását segítendő megjelenik a fogyasztóvédelmi referens intézménye, valamint a fogyasztóvédelmi tájékoztatási hely (rezsipont).

A visszaélés lehetőségének csökkentése érdekében szigorítja a törvényjavaslat a közmű szolgáltatók számlázási rendszereire vonatkozó előírásokat. Ezek megtartását megfelelő, igen szigorú tanúsítvánnyal kell majd igazolnia a szolgáltatóknak. A törvényi előírásoknak meg nem felelő számlát a jogszabály tervezet szerint érvénytelennek kell majd tekinteni. A számla megfelelőségét illetően a fogyasztóvédelmi hatósághoz lehet fordulni. További szabály lesz, hogy a kézhezvételtől számítva minimum 15 napot kell biztosítani a távhő számla kiegyenlítésére.

A közműtartozásokkal kapcsolatos jelentős változás, hogy a szolgáltató csak az egy éven túl fennálló díjtartozás esetén lesz jogosult követeléskezelőre engedményezni a követelését. Előírja továbbá a jogszabálytervezet, hogy a szolgáltató köteles mérlegelni a fogyasztó fizetési könnyítési kérelmét, bár azt nem lesz köteles elfogadni. Ha pedig mégis követeléskezelőhöz (behajtóhoz) kerül a tartozásunk, a behajtó cég köteles lesz részünkre írásos tájékoztatást adni a követelésről, kamatokról, határidőkről és a jogorvoslati lehetőségünkről. Rendkívül jelentős új szabály, ezért nem árt, ha tudjuk: ha a követeléssel szemben kifogást emelünk a szolgáltatónál, akkor a behajtó cég átmenetileg nem tehet majd további intézkedéseket velünk szemben egészen addig, amíg az általunk kezdeményezhető fogyasztóvédelmi eljárásban a hatóság jogerős döntése meg nem születik.

dr. Vágány Tamás

Forrás: DAS

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tesztett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A nagyszülő is igényelhet GYES-t

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a gyermekgondozást segítő támogatást a gyermek valamelyik nagyszülője igényli. A hatályos törvény értelmében akár a gyermek szülője, nevelőszülője, gyámja, vagy nagyszülője lehet jogosult erre az ellátásra. Annak járunk utána, hogy milyen feltételekkel lehet valaki jogosult a gyermekgondozást segítő támogatásra (a továbbiakban: GYESE).

Előadássorozat az információs társadalom jogra gyakorolt hatásáról

Az információs társadalom jogra gyakorolt hatásával foglalkozó előadássorozat kezdődik a Kúrián hétfőn. Az előadók a többi között az adatbázisok, az elektronikus eljárások, az interneten elkövetett személyiségi jogi jogsértések, az internetes vásárlások, a távmunka, a távszerződések jogi megítélésének nehézségeit járják körül havi rendszerességgel, de szó lesz az elektronikus pénz és a vezető nélküli autók használatából adódó problémákról is - mondta Gyekiczky Tamás bíró az MTI-nek.

Mi is az az elbirtoklás és mikor következik be?

A jogi szabályozás az ingó és ingatlan vagyon tulajdonjogának megszerzését, szigorú szabályokhoz köti. A tulajdonszerzési módok közül a legközismertebb az adásvételi szerződés megkötése és az ajándékozás útján történő vagyonszerzés. Ezek mellett számos más módja is van azonban annak, hogy egy dolog tulajdonjogát megszerezzük. Jelen cikkünk célja az egyik ilyen szerzésmód, nevezetesen az elbirtoklásra vonatkozó jogi szabályozás bemutatása.