2017.01.25. 08:00:00 9807 231

Mire figyeljünk lakásvásárláskor?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az ingatlanvásárlás nem kis energiát és türelmet igénylő feladat. Amikor már megtaláltuk az igényeinknek leginkább megfelelő lakást és végül a vételárban is sikerült megállapodni már van minek örülni, de a szóbeli megállapodást követően érdemes ébernek lenni és figyelni az alábbiakra.

(Kép: pixabay.com) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com (Kép: pixabay.com)

Az ingatlannyilvántartásból feltétlenül tájékozódjunk cím, vagy az ingatlan helyrajzi száma alapján arról, hogy ki vagy kik a tulajdonosok, vannak-e haszonélvezők. Elképzelhető, hogy nem hozták tudomásunkra, hogy több tulajdonos osztozik a lakáson, esetleg van olyan haszonélvező, aki már elhunyt, csak épp a módosítást nem vezették át a tulajdoni lapon. Az ingatlannyilvántartás közhitelesen tartalmazza az ingatlanra vonatkozó adatokat, aminek a megismerése a vevő érdeke. Senki nem hivatkozhat arra, hogy nem tudott valamely tény vagy jog fennállásáról, ha azt egyébként az ingatlannyilvántartásból megismerhette volna. Amennyiben az ingatlant haszonélvezeti jog, használati jog, jelzálogjog vagy szolgalmi jog terheli az a nyilvántartásból megállapítható.

Fontos, hogy érdeklődjünk a társasházközösségről is, hiszen társasházi lakás vásárlása esetén egy közösséget is elfogadunk, melynek új tulajdonosként a tagjai leszünk. Még az adásvételi szerződés aláírása előtt javasolt felkeresni a közös képviselőt, elkérni az alapító okiratot, hogy a közös használati helységekre vonatkozó szokásokat megismerhessük. Előfordulhatnak olyan helyi szokások, melyekkel nem tudunk megbarátkozni, vagy elővásárlási jog, amivel érdemes előre tisztában lenni. Célszerű rákérdezni a társasház terveire, várható-e nagyobb felújítás, ez ugyanis a közös költség növekedésével járhat. Ugyancsak javallott rákérdezni az esetleg már fennálló tartozásokra és a kérni egy nullás igazolást arról, hogy a lakásra vonatkozóan nem áll fenn tartozás.

Kisebb, 2-4 lakásos társasházaknál arra is figyeljünk oda, hogy sokszor nincs alapító okirat, nincs meghatározva a közös költség. Ez később még problémát jelenthet, hiszen teljesen bizonytalan, miként fognak alakulni a költségek a jövőben. Sokszor osztatlan közös tulajdonban vannak a kis társasházi lakások, amikor is szükség van a használati megosztásra, mely szerződés mindenki számára egyértelműen meghatározza, hogy a közös tulajdon részeit a tulajdonosok milyen feltételek mentén használhatják közösen vagy kizárólagosan. Amikor az adásvételi szerződés már teljesítésre került, a vételárat vevőként megfizettük és birtokba kerültünk, a bejegyzési engedély nyomán a tehermentes tulajdonjog bejegyzésre kerül a földhivatalban. Ekkor kell a közüzemi szolgáltatóknál a mérőórákat a átíratni, lehetőség szerint az eladó jelenlétében, hogy az esetlegesen fennmaradt tartozását a helyszínen rendezni tudja és valóban minden vonatkozásban tehermentes lakás új tulajdonosai lehessünk.

Forrás: DAS

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...