2014.09.11. 10:00:00 4178 39

Mindent a devizaperekről - II. rész
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azok a pénzügyi intézmények, melyek a közöttük és a fogyasztók között létrejött kölcsön-, hitel-, vagy lízingszerződésekben a kamatemelés, a költségemelés, illetve a díjemelés vonatkozásában lehetővé tették a szerződések egyoldalú módosítását, ám azok nem felelnek meg a közelmúltban hatályba lépett törvény által meghatározott alapvető elveknek, most peres eljárás során bizonyíthatják, hogy az általuk alkalmazott kikötések tisztességesek és jogszerűek volt.

(Kép forrása: morguefile.com) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com (Kép forrása: morguefile.com)

Perelni kell az államot

Az eljárásokat a pénzügyi intézményeknek a Magyar Állammal szemben kellett megindítani. A per alapvetően a polgári peres eljárás szabályai szerint zajlik, ám a törvény által eszközölt módosításokat figyelembe kell venni.

A törvény értelmében a pénzügyi intézményeknek a deviza alapú szerződések esetén a törvény hatálybalépésétől, vagyis 2014. július 26. napjától számított 30 nap állt rendelkezésre a keresetlevelek előterjesztésére, míg forint alapú szerződések esetén ez a határidő 120 nap.

Az ügyeket a Fővárosi Törvényszék tárgyalja, aki a kereseteket 30 napon belül bírálja el. A bíróság kizárólag abban a kérdésben hoz döntést, hogy a pénzügyi intézmény által tisztességesnek tartott szerződéses kikötés megfelel-e a törvényi előírásoknak.

Abban az esetben, ha a bíróság által hozott ítélettel valamelyik fél nincs megelégedve, lehetősége van az ellen fellebbezést, illetőleg ha a másodfokon születne rá nézve kedvezőtlen döntés, felülvizsgálati kérelmet benyújtani.

Mindhárom fokon lefolytatott eljárás közös jellemzője, hogy a törvény igen szigorúan határozza meg azokat a határidőket, melyeket a bíróságoknak egy-egy kérelem elbírálása, eljárási cselekmény lefolytatása során be kell tartani. A határidők meglehetősen rövidek, a megszokott eljárásokban alkalmazottaknak csupán töredéke: így például 1 órás határidővel is találkozhatunk a törvényben.

Év végéig biztosan vége

A jogalkotók gondoltak a már folyamatban lévő peres eljárásokra is a jogszabály megalkotása során: a törvény kimondja, hogy a külön jogszabályban meghatározott intézkedésig, de legkésőbb 2014. december 31. napjáig hivatalból fel kell függeszteni - meghatározott kivételekkel - azokat a peres eljárásokat, amelyeknek a tárgya részben vagy egészben a törvény hatálya alá eső szerződéses kikötés, függetlenül attól, hogy azt az eljárást az adós, a fogyasztó kezdeményezte-e, vagy egy ilyen kikötésre alapozott követelés érvényesítése iránt a pénzügyi intézmény indított eljárást.

A törvény a kölcsönszerződésen alapuló követelések behajtása iránt folyamatban lévő végrehajtási eljárásokra nézve is tartalmaz rendelkezéseket, melyek értelmében a külön törvény által meghatározott időpontig - jogszabály által nevesített kivételekkel - eljárási cselekmény, intézkedés nem foganatosítható, a felek és egyéb érdekeltek által tett nyilatkozatok hatálytalanok, a meghatározott időpontig minden határidő megszakad, és majd csak azt követően indul újra.

A törvény tehát alapjaiban teszi kérdésessé a pénzügyi intézmények által az elmúlt évek során tanúsított magatartás jogszerűségét, melyek felett ítélet hozatala most a bíróság feladata. A törvény által meghatározott határidőknek köszönhetően remélhetőleg hamarosan sor kerül a felmerült kérdések jogerős lezárására.

Forrás: das.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Hogyan mentsem meg a pénzem, ha baj van?

Nem egy krízishelyzetet élt már át az emberiség az évezredek során. A pénz, mint olyan, már nagyon régóta létezik. Történelmünk során a pénz feltalálása óta sok olyan esemény történt, ahol a fizetőeszköz az értékét seperc alatt vesztette el. Háborúk, természeti katasztrófák, járványok és válságok sorozatai borították fel -nem is egyszer- a teljes gazdasági és pénzügyi rendszert. A 2008-as válság óta most a vírus az, ami nagyban befolyásolja a világgazdaság alakulását. Vajon hogyan lehet felkészülni egy olyan krízisre, ami alapjaiban rengetheti meg a mi saját kis egyéni világunk pénzügyi biztonságát?

Mérgező munkahely? Beletörődés helyett birkózz meg vele!

Gondoltad volna, hogy a rossz hangulatú munkahely nem csupán a kreativitásunkat és a termelékenységünket, de a mentális egészségünket is ronthatja? A mérgező munkahely sajnálatos módon mindennapos körülmény, aminek megváltoztatása komoly kihívást jelent. Bár nem lehetetlen megküzdeni vele!

Így oszd be a pénzedet 3 lépésben!

A családi kassza ésszerű kezelése még a legokosabb embernek is kihívást jelent néha. Ha van megfelelő jövedelmünk, és az biztos, talán kicsit könnyebb tervezni és beosztani. Ha viszont a vállalkozói világban igyekszünk boldogulni, akkor bizony könnyen előfordulhat, hogy nehéz anyagi helyzetbe kerülünk, főleg az utóbbi időszakot tekintve. Hogyan készülhetünk fel anyagilag és gyakorlatiasan a nehezebb helyzetekre?