2014.07.25. 08:31:56 5480 17

Mihez kezdjen az, akinek nem sikerült a felvételije az egyetemre?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mindenkinek gratulálunk, akit oda vettek fel, ahova szerette volna. Ha nem sikerült úgy a felvételid, ahogy gondoltad, akkor se keseredj el, hiszen több lehetőséged is akad! Pótfelvételizhetsz, vagy választhatsz másik képzést is, de amit mi a leghasznosabbnak és a legfontosabbnak tartunk az a nyelvtanulás!

Egyetemista - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egyetemista

Akit egyáltalán nem vettek fel sehova, az is több lehetőség közül választhat. Ha a tanulásnál marad, akkor beadhatja jelentkezését az augusztusi pótfelvételire, de azon már igen korlátozottak a lehetőségek, hogy hova felvételizzen, mert csak a megürülő helyekre lehet pályázni.

OKJ-s képzések

A sikertelen felvételi után kézenfekvő lehet az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) felsorolt tanfolyamokat választani. Azokon egy-két év alatt el lehet sajátítani egy szakmát, ráadásul akár 24 plusz pontot is jelenthet egy újbóli felvételin. Ezt a lehetőséget érdemes alaposan áttekinteni, hiszen csak akkor lesz belőle többletpont, ha az adott képzésnél azt elfogadják. Ennek részleteit a felvi.hu szakkeresőjében lehet megtalálni. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az OKJ-s félévek nem számítanak bele a felsőoktatásban államilag finanszírozott szemeszterekbe.

A sikertelen felvételi után van, aki úgy dönt, a felsőoktatásban már inkább nem is tanul tovább. Ebben az esetben az OKJ-s képzések közül olyat érdemes választania, amellyel később el is tud helyezkedni. Olyasmit nem érdemes tanulni, amivel a diplomások sem találnak állást (például kommunikáció, marketing), viszont érdemes elgondolkozni az olyanokon, amelyekből a munkaerőpiacon hiány van (például fodrász, kozmetikus, vízvezeték-szerelő), vagy komoly értéke lehet a további életünkben (informatika, könyvelés).

Fontos tudni azt is, hogy vannak olyan OKJ-s tanfolyamok, amelyekhez nem szükséges heti ötször bejárni, léteznek levelező és esti képzések is.

Képezhetjük önmagunkat is

Erre remek lehetőséget a papírt ugyan nem adó internetes képzések. Ilyen többek között az Udacity, a Coursera vagy az edX. Ezeken a honlapokon mindenféle képzést megtalálni: informatikától kezdve a gasztronómián keresztül a társadalomtudományig mindent, de tényleg. Érdemes megnézni ezeket, akkor is, ha valaki csak érdeklődik valamilyen téma iránt, de egyébként nem kíván azzal foglalkozni a későbbiekben.

Ezeknek a képzéseknek jó része ráadásul ingyenes. A világ vezető egyetemeinek kurzusain is részt lehet venni: például a Harvardon, a Berkeley-n, a Princetonon vagy a Columbián. Az ilyen képzéseket az openculture.com-on összegyűjtve is megtalálni. Ezt a honlapot azért érdemes kiemelni, mert ezen nem csak tájékozódni lehet, hanem le lehet tölteni e-bookokat, hangoskönyveket, filmeket, nyelvleckéket is – ingyen.

Ha már nyelvtanulás

Ha most nem sikerült a felvételid, de jövőre újra megpróbálnád és ehhez egy nyelvvizsgát is letennél, nem feltétlenül kell nyelvtanárhoz fordulnod. Ma már rengeteg lehetőséged van az internet vagy mobil applikációk segítségével egy nyelvvizsgára felkészülni. Erről szóló cikkünket itt olvashatod.

Egy idegen nyelv elsajátítására egy másik lehetőség is létezik: önkéntesség vagy a munka egy külföldi országban. Ráadásul rengeteg élménnyel is járnak, hasonló tapasztalatokra nincs is jobb korszak, mint a tízes éveid vége és a húszas éveid. Ebben a témában érdemes a megnézni a Fiatalok Lendületben Program honlapját. Ezen a honlapon nézhetsz utána az Európai Önkéntes Szolgálatnak (EVP) is, amelyben olyan 30 év alatti fiatalok vehetnek részt, akik önkéntesként dolgoznak a világ számos pontján, cserébe viszont minden költségüket állják: fizetik a szállásukat, az ellátásukat, a biztosításukat, sőt még zsebpénz is jár.

Egy másik önkénteskedési lehetőség például az excapethecity.org. Dolgozhatsz akár az Antarktikán, egy Fülöp-szigeteki hotelben vagy ételkóstolóként Ausztráliában. Ezen a honlapon sok munkáért már fizetést is kaphatsz.

Munkavállalás

A cikkben már érintettük, hogy dolgozni is el lehet menni, már csak azért is, mert később jól jöhet az önéletrajzban, azoknál különösen, akik ezt külföldön teszik. Nem is kizárólag a munkatapasztalat a fontos, hanem az, hogy új állások keresésénél a nyelvvizsga-bizonyítványnál is jobban bizonyítja a biztos nyelvtudást, ha valaki egy munkahelyen már használta a nyelvet.

A munkavállalásnak ráadásul megvan az az előnye is, hogy esetleg olyan munkát kap az ember, amelyről kiderül, nagyon érdekli. Ez mindjárt két lehetőséggel kecsegtet: ottragad, és dolgozik tovább, karriert épít, vagy azon a területen dönt a továbbtanulásról, és így indul neki a következő felvételinek.

Utolsó lehetőségként pedig marad a semmittevés, de ezt nem igen ajánljuk. Akinek van rá pénze (például a munkából megspórolva) inkább járja be a világot, mint ahogy egyre több nyugati fiatal teszi az érettségit követő évben.

Egy év leteltével pedig érdemes újra feltenni a kérdést: van-e értelme újra felvételizni, és ha igen, akkor hova?

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...