2014.04.16. 09:00:00 5575 26

Mennyi megtakarításod van?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Semennyi? Ideje elkezdeni, akár kevéssel is! Miért? Nos, több okból. Az első mindenképpen az, hogy legyen valamennyi aranytartalék, amihez tudsz nyúlni, ha hirtelen szükség van rá. Másrészt azért is el kell kezdeni megtakarítani, hogy megszokd, és erre tanítsd meg gyerekeidet is. Vannak a malacperselytől lényegesen jobb megoldások.

A malacperselynél jobb megoldás is akad - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A malacperselynél jobb megoldás is akad

Elkezdenél kicsit félretenni?

Remek! Először is számold ki, hogy mennyi havonta a fix kiadásod, például albérlet vagy lakáshitel, rezsi, valamint mennyit költesz étkezésre, internet-előfizetés, stb. A mobilszámlát is ide sorolhatod, de azon kis odafigyeléssel, akár a megfelelő díjcsomagra váltással nagyon könnyen tudsz spórolni. A maradék összeget, vagy annak valamekkora részét különítsd el! Már havi néhány ezer forintnyi összeg is kiválóan befektethető!

A megtakarítások típusai

A legegyszerűbb típus az, ha meglévő bankszámládhoz nyitsz egy megtakarítási számlát, amire minden hónapban fix összeg automatikusan átkerül. Ezzel semmiféle kockázatot nem vállaltál, sőt, többnyire a pénzed bármikor elérhető. De sajnos többnyire ennek a legkevesebb a hozama is. Ilyen megtakarítás az állampapír is.

Kicsit magasabb hozamot garantálnak az önkéntes nyugdíjpénztári befektetések és az életbiztosítások. Ezeknél a kockázat is valamennyivel magasabb, ráadásul szinte kivétel nélkül hosszabb időtartamra vonatkoznak.

Amennyiben a megtakarított összeget bátran merjük kockáztatni, akár tőzsdei részvényeket is jegyezhetünk. Természetesen nem kell, hogy mi teljesen képben legyünk a trendekkel, számtalan vállalkozás van, akik valamennyi jutalékért cserébe figyelik azokat helyettünk.

A megtakarítások költségei

Mindig olvasd el az apró betűs részeket! Furcsa, de a legtöbb megtakarításnak van valamilyen díja. Bármilyen megtakarítási formát is válassz, az az által kínált hozamnak magasabbnak kell lennie, mint az infláció és a költségek együttesen - ha nem, akár a párnában is tarthatod a pénzed.

És amikor dől a lé...

Számos olyan megtakarítási forma van, amelyek hosszabb időre vonatkoznak, a megspórolt összeg csak meghatározott idő múlva érhető el, vehető fel vagy fektethető be újra. Ezzel már az elején számolnod kell!

Mit válassz?

Erre sajnos nem létezik rövid válasz. Rengetegen gondolkoznak hosszú távra, és élnek az állami támogatással, nyitnak lakás előtakarékossági számlát vagy kötnek babakötvényt. De kezdetnek az is megteszi, ha érdeklődsz számlavezető bankodnál, ők milyen lehetőségeket ajánlanak! A legfontosabbat ne feledd: mindig figyelmesen olvasd el a szerződést!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Megéri-e beépíteni a tetőteret?

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Így ne legyen a kedvenc konyhai masinád energiafaló! – A gazdaságos mosogatógép használatról

Az tény, hogy minden XXI. századi nő imába foglalja annak a nevét, aki feltalálta a mosogatógépet. Rengeteg időt megspórolhatunk a használatával, hiszen a kis gépezetbe csak be kell pakolni a szennyes edényeket, egy kattintás és szinte azonnal fényesen ragyognak az alig néhány perce még maszatos evőeszközök, tányérak.