2017.03.11. 16:19:35 13121 307

Megtarthatjuk-e a bankautomatákban talált pénzt?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem túl gyakori jelenség, hogy az ATM-ben pénzt találjunk. Mit érdemes tennünk, ha az élet mégis ilyen helyzet elé állít bennünket? Vagyis eltehetjük-e nyugodt szívvel a talált bankjegyeket? Alábbi cikkünkből választ kap a kérdésre.

ATM, bankok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com ATM, bankok

A címet elolvasva, a felelet talán sokak szerint egy határozott igen lesz. „Milyen figyelmetlen, aki pont a pénzt hagyja ott.” „Körültekintőbbnek kellett volna lennie.” Vagy. „Biztos csak az automata hibásodott meg.” Mondhatják. A jog célja azonban az igazság, az igazságosság elérése. Emiatt a találással való tulajdonszerzés azon a feltevésen alapul, hogy a korábbi tulajdonos belenyugodott a dolog elvesztésébe és nem is törekszik annak visszaszerzésére. Így ha a talált dolog pénz, ez a teória elvethető és a találónak lehetőségeihez mérten meg kell tennie mindent annak érdekében, hogy a bankjegyek visszajussanak tulajdonosukhoz.

De mit is tegyen a találó?

Ha nyilvánvaló, hogy a pénzt a sorban előttünk álló felejtette a gépben, nyomban jelezzük felé. Siessünk utána és adjuk át neki a gépben felejtett bankókat. Ha pedig nem ennyire egyértelmű a helyzet, haladéktalanul értesítsük a pénzintézetet. Lehetőségeinkhez mérten helyben, vagy az automatán feltüntetett telefonszámon. Akkor is példaértékűen járunk el, ha a talált dolgot a jegyzőnek adjuk át, vagy a rendőrségnek.

Fontos, hogy találóként a mi érdekünk is, hogy a jogszabályoknak megfelelően járjunk el. Hiszen ha szó nélkül zsebre tesszük a pénzt, lopást követünk el.

A témához szorosan kapcsolódik a Polgári Törvénykönyvben említett azon eset, amikor „a közönség számára nyitva álló épületben vagy helyiségben, továbbá közforgalmú közlekedési és szállítási vállalat szállítóeszközén” találunk valamilyen dolgot. Ekkor azt kell tennünk, hogy a talált tárgyat átadjuk az üzemeltető alkalmazottjának. Például ha egy menetrendszerinti autóbuszon találunk valamit, azt adjuk át a járművezetőnek.

Összegezve a fentieket, ha pénzre vagy egyéb dologra lelünk, meg kell tennünk mindent annak érdekében, hogy az visszajusson tulajdonosához. Máskülönben bűncselekmény elkövetőjévé válunk. Egy kis szerencsével pedig az elhagyó találódíjjal jutalmaz minket, ezzel értékelve nemes cselekedetünket.

dr. Sári Judit

Forrás: DAS

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Baleset? Internetes csalás? Fizetési meghagyás? - Mire elég egy jókor jött jogi tanács?

Az életben szinte naponta történnek velünk olyan események, amikor sokat segíthet, ha tisztában vagyunk jogainkkal. Dolgozunk, utazunk, nyaralunk, vásárolunk, étterembe, színházba járunk. Amikor minden rendben van fel sem merül bennünk, hogy sokszor bizony csak a szerencsén múlik, hogy nem kerülünk nehéz helyzetbe. De a szerencse forgandó, a baj nem válogat. Ha pedig megtalál, akkor jól jöhet, ha van valaki, akire számíthatunk. - A Jog365 szakértőjének írása.

A szomszéd fűje… – indulnak a kerti munkák

Beköszöntött a tavasz, eljött a kerti munkák ­ideje. Ugyanúgy ahogy a Társasházban élők a terjengő ételszag és a felszálló cigarettafüst miatt tudnak éveken keresztül megoldhatatlannak tűnő vitákat folytatni, addig vidéken, illetve kertes házban élő szomszédok ugyanilyen megoldhatatlannak tűnő konfliktusa a fűnyírás és az egyéb zajjal járó kerti munkák.

A gyöngyhalászok bizarr munkanapjai és gyakori végzetük: a fűrészfogú halál

A drágaköveiről egykor híressé vált Ceylon szigete később a gyöngyhalászatnak adta át a stafétát. Hajdanán a nemesgyöngy-halászatra specializálódott bennszülöttek egy cápabűvölő jelenlétével és bátorításával ugrottak be a vízbe, hogy kagylózsákmánnyal a kezükben térjenek vissza a hajóra. A halászok által összegyűjtögetett kagylókat felhalmozták, majd elárverezték. A felvásárlók sokat kockáztattak ezzel az üzlettel, hiszen rengeteg kagylóban nem lelték meg a gazdagság forrásaként számon tartott gyöngyszemet. Ám a kereskedők kockázatvállalása eltörpült az életüket minden nap kockára tevő gyöngyhalászokéi mellett.