2015.05.07. 14:32:40 8872 221

Mégsem mentette meg a forintosítás a devizahiteleseket
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Pár éve, amikor egyik ismerősöm a devizahiteleseknek ajánlva a 220 felett c. dalt küldte, még nem gondolta senki sem, hogy idáig fajul a dolog. Most is van, aki sírva nevetéssel, poénkodva próbálja meg feldolgozni a kézhez kapott elszámoló levelet, de a legtöbben nem nevetnek. Érthető okokból!

Elszámolás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Elszámolás

Sajnos bejött, amit hónapokkal ezelőtt beharangoztak: a devizahitelek forintosítása lefagyasztotta a mosolyt az adósok arcáról. Hiába történt meg ugyanis a Kúria által korábban jogtalannak minősített tételek (kamatemelések, árfolyamrés) korrekciója, a piaci árfolyamon történő forintra váltás sokaknál megette a visszatérítésből származó előnyöket. Nyilván nem mindenkinél, de aki most csalódott, az jóval hangosabb; a vs.hu szerkesztőségébe is sorra érkeznek a panaszok.

“Nem akartam hinni a szememnek, amikor megláttam."

“Jól meg lettem mentve."

“Ilyen a mesében sincs."

“Ezek palira akarnak venni."

Így reagáltak a devizahitelesek, amikor kibontották a bankjuktól kapott elszámolást. A legjobban talán az az adós lepődött meg, akit arról értesített az egyik pénzintézet, hogy:

“Az Ön fizetendő törlesztő részlete az elszámolás és a szerződésmódosulás eredményeképpen 1 forinttal csökkent."

Nem volt túlzottan boldog az az autós sem, aki 2006-ban, 10 év futamidőre, havi 30 ezer forintos részletre vett egy Suzuki Ignist. A havi részlet ugyan most 600 forinttal csökkent, de a futamidő 3 évvel hosszabb lett. Ez alapján 2019 januárjára a 13 éves Suzuki 4,8 millió forintot ér majd. Sokat ahhoz képest, írta az adós, hogy az autónak átlagosan 2-3 évente kiesik a bal első kereke.

"Mama, ha ébren van, ne álmodjon, ez a Hírek és nem a Kívánságműsor!" Az egyik közösségi oldalon terjed ez a Hofi-poén, a devizahitelesek között. A Banki károsultak csoportjába írók közül vannak, akik arról panaszkodnak, hogy az elszámolás után még több is lett a tartozásuk, mint amennyit évekkel korábban felvettek. Egyiküknél 6 millió 700 ezer forintos tartozásból lett 12 millió 176 ezres, más 5 millió forintot vett fel svájci frank alapú hitelben, most 10 millió 244 ezer 643 forint a tartozása, a bank számításai szerint. Az adós nem érti, hogyan jöhetett ki ez az összeg, arra kíváncsi:

“Az eltelt 7 év folyamatosan befizetett összegét a vakok javára utaltam?"

Más így matekozik:

“18 millió forint kölcsönből 11 millió törlesztve, elszámolás utáni tartozásom: 33 millió forint. 33 millió -11 millió=22 millió. Vissza az elejére: 11 millió+22 millió=33 millió. Ez nekik nem elég a felvett 18 millióra?!"

Sajnos a bankok számítása nem ilyen egyszerű. Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője korábban a Vs.hu-nak pont azt mondta, a képletet olyan bonyolultra alkották, hogy a bankoknál is legfeljebb néhányan tudják rendesen értelmezni azt. Szerinte ezért nem is nagyon érdemes elkezdeni számolgatni.

Általános szabályokat persze fel lehet állítani: annál nagyobb a túlfizetések miatt visszajáró összeg, minél régebben, minél hosszabb futamidőre, minél magasabb kamattal, minél szélesebb árfolyamréssel, minél erősebb forintárfolyam mellett adósodott el valaki. A Portfolio szerint emellett az is számít, hogy a túlfizetések alapján kiszámított és felkamatoztatott úgynevezett elszámolási összegből több tételt is levonhatnak a bankok.

Így például az általuk adott kamat- és díjkedvezményeket, az árfolyamgátban elengedett összeget, az esetleges kedvezményes végtörlesztés során adott kamatkedvezményeket. Akik tehát hitelkönnyítő programban vettek részt, azok könnyen csalódhatnak. Mindenesetre a banki, jegybanki becslések és a hivatalos nyilatkozatok szerint átlagosan 20 százalékkal csökkent a jól fizető jelzáloghitelesek tőketartozása és 25 százalékkal a törlesztő részlete.

Forrás és folytatás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...