2014.05.17. 16:00:00 4450 24

Megegyeztek a gigák, nem perli egymást a Google és az Apple
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Múlt pénteken az Apple és a Motorola (aminek tulajdonosa a Google) megállapodtak, hogy befejezik a pereskedést. Sőt, egészen addig jutottak, hogy közös fejlesztésekben is megállapodtak! Ez nagyon nagy jelentőséggel bír, az egésznek a legfőbb nyertesei remélhetőleg mi, a felhasználók leszünk.

A mobilgyártók közötti megállapodásnak mi, a felhasználók lehetünk a legfőbb nyertesei - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A mobilgyártók közötti megállapodásnak mi, a felhasználók lehetünk a legfőbb nyertesei

A telefongyártók régóta pereskednek egymással. Gondoljunk csak a Samsung és az Apple között évek óta zajló perek sokaságára, amire dollármilliárdok mentek el. Az elején még valóban arról szólt a vita, hogy ki milyen funkciót koppantott a másik gyártótól, de a végén már azon, hogy ki találta fel a négyzetet. Szerintünk már-már nevetséges volt a helyzet, azonban számos problémát okozott: mivel egy-egy jól működő funkciót csak azért kellett nélkülözni mobilunkból, mert azt egy másik cég találta fel. A Google például állítólag csak azért vette meg a Motorolát, mert az rendelkezett a mobiltelefonok működésével kapcsolatos legtöbb szabvánnyal.

Miért a nagy felhajtás?

Az Apple bevételei kétharmadát a mobileszközök értékesítéséből (iPhone és iPad), illetve az azokhoz kötődő szolgáltatásokból nyeri. Ezzel szemben a Google alig gyárt eszközt (sokszor más gyártónak adja át a nevet pl. Nexus), az általa biztosított operációs rendszer mégis piacvezető (Android telefonok és tabletek). Mindkét gyártó számára olyan piac ez, amit nem tudnak elengedni.

Trollok

Az elmúlt években néhány gyártó már kötött egyezséget, hogy nem pereskednek (pl. Apple és Nokia), de a két nagy mobilgyártó (Samsung, Apple) továbbra sem tudnak megállapodni. Ezt sokan ki is használják. Az angolul jobban hangzó "szabadalom trollok" (patent trolls) abban látják gyors meggazdagodásukat, hogy amint egy gyártó az ő termékükhöz hasonló megoldást készít, beperlik a gyártót. Ez rosszabb, mint ahogy hangzik: súlyosan akadályozza a fejlődési lehetőségeket. Ezért is fontos a múlt pénteki megállapodás, trollkodnak a trollokkal, ha azok nem tudnak perelni.

A Google biztosan nyert

A perek számának csökkenése hosszú távon minden gyártó számára előnyös. Azonban a Google még ettől is többet nyert, hiszen a Motorola mobilgyártó üzletágát (a birtokolt licencek kis részével együtt) közel 2,9 milliárd dollárért adta el a kínai Lenovónak - akik most készülnek beszállni az egyébként elég telített mobilpiacra.

Forrás: cnet.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...