2014.07.01. 12:02:59 4936 24

Mától büntetnek a parlagfű miatt
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nagyszámú allergiás miatt idén is irtani kell a parlagfüvet a telektulajdonosoknak és használóknak is. A mai naptól, azaz július 1-jétől már büntetnek a hatóságok, egészen pontosan a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szabja ki a bírságokat. Érdemes figyelmet fordítani rá, hiszen a fizetendő büntetés 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet.

Parlagfű | Fotó: kaprazatostermeszet.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Parlagfű | Fotó: kaprazatostermeszet.hu

A területen illetékes földhivatalok kezdik az ellenőrzést, de eljárást csak akkor indítanak, ha a gyomnövény már bimbós vagy annál fejlettebb állapotban van.

De parlagfüves területről bárki tehet bejelentést a Nébih online és mobiltelefonon is elérhető rendszerén keresztül. A földhivatal szabálysértés esetén jegyzőkönyvet állít ki, elküldi a Nébihnek, amely kényszerkaszálást rendel el, és meghatározza a bírság összegét. Ez leginkább a terület nagyságától és a parlagfű mennyiségétől függ. Ha a tulajdonos ezután sem mentesíti a területet, a hatóság által elvégzett kényszerkaszálás költségét is ő fizetheti ki. Ha nem akar fizetni, akkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adó formájában hajtja be. Tehát egyszerűbb kaszát ragadni, és megelőzni a bajt.

Magyarország Európa egyik parlagfűvel leginkább fertőzött országa. A növény pollenszezonja augusztus elejétől szeptember végéig tart, de a hatékony védekezés érdekében idejében fel kell készülni a gyommentesítésre. Miután a parlagfű magja hosszú ideig életképes, a termést hozó növény kiemelt veszélyforrás.

A hazai allergiások számát 2 millióra becsülik.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...