2017.10.12. 08:25:15 8348 221

Már 52 bank kínál minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Már 52 kereskedelmi bank és takarékszövetkezet kínál minősített fogyasztóbarát lakáshitelt, ezek a hitelintézetek folyósították tavaly a teljes lakossági hitelállomány mintegy 80 százalékát - mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a jegybank szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Hitelügyintézés | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hitelügyintézés | Fotó: 123rf.com

Felidézte, a minősítést önkéntes alapon kérő bankok vállalták, hogy az eddigi piaci átlaghoz képest alacsonyabb kamatú és költségű lakáshiteleket kínálnak, 3, 5, illetve 10 éves rögzített kamatperiódussal, vagy a teljes futamidőre fix kamattal.

Windisch László hangsúlyozta, az MNB szerint a mai kamatkörnyezetben a minél hosszabb kamatperiódusú vagy a futamidő teljes idejére fixált kamatozású hitelek biztonságosak a fogyasztók számára, a rövidebb kamatperiódus kockázatos lehet.

A jegybank alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a minősítést igazoló logót a fogyasztóbarát tanúsítványt elnyerő konstrukciókra használhatják a hitelintézetek.

Az alelnök sikeresnek nevezte a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek bevezetését. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is: az MNB bízik abban, hogy a bankok további termékfejlesztésen dolgoznak, a pályázat nyitva áll, folyamatos a jelentkezések befogadása.

A jegybank tudatosan szeretné a piacot a biztonságosabb, hosszabb kamatperiódusú, fix kamatozású termékek irányába terelni - jelezte.

Az MNB piaci összehasonlító felmérése szerint egy átlagos, 10 millió forintos, 20 éves futamidejű, 5 éves rögzített kamatperiódusú konstrukciónál már a teljeshiteldíj-mutató (thm) 0,57 százalékos különbsége is jelentős megtakarítást hoz a fogyasztóknak, éves szinten csaknem 35 ezer, a teljes futamidő alatt pedig csaknem 700 ezer forintot - mondta Windisch László.

Úgy fogalmazott: az MNB tanult a devizaalapú lakáshitelezés csapdájából.

Piaci felmérések szerint a következő három évben a lakosság egyharmada tervezi lakás vásárlását, ehhez háromnegyedük hitelt venne fel. A jegybank jelentős lakáshitel-állomány kialakulására számít, fontos, hogy ez egészséges szerkezetben épüljön fel - hívta fel a figyelmet.

Az alelnök hangsúlyozta, a fogyasztók a változó kamatozással azt vállalják, hogy a hosszú futamidő alatt nőhet a kamat, ha viszont fix, nem emelhető törlesztőrészletes konstrukciót választanak, akkor kezdetben többet fizethetnek, de csökkenthetik vagy kizárhatják a jövőbeni kamatemelés kockázatát - mutatott rá.

Windisch László közölte: ha szükséges, az MNB erőteljesebb lépéseket is tesz annak érdekében, hogy a kockázatosnak tekintett, éven belül változó kamatozású termékek aránya lényegesen visszaszoruljon.

Szombati Anikó, az MNB ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón a többi között kiemelte, a minősített fogyasztóbarát lakáshitel-termékek átláthatók, könnyen összehasonlíthatók, és a fogyasztók széles köre által elérhetők. Költségeik kedvezőek, és az alacsony előtörlesztési díj ösztönzi a hitelkiváltásokat is. A jegybank folyamatosan ellenőrzi, hogy a termékek megfelelnek-e a pályázati kiírásnak, és a minősítés vissza is vonható.

Fülöp Zsuzsanna, az MNB felügyeleti szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy az ügyfelek a www.minositetthitel.hu oldalon tájékozódhatnak, és az ott található kalkulátor segítségével pontosabb, személyre szabottabb ajánlatokat érhetnek el.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...