2014.06.14. 11:27:02 5017 17

Lovaggá ütöttek egy magyar zongoraművészt és kitüntették Angelina Jolie-t is
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Lovagi rangra emelte Schiff András zongoraművészt a brit uralkodó. A legmagasabb uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, Újév alkalmából, valamint II. Erzsébet királynő júniusi "hivatalos" születésnapján. A 88 esztendős királynő születésnapja valójában április 21-én van, de a jeles ünnepet az évszázados hagyománynak megfelelően mindig június második szombatján, színpompás katonai tiszteletadással ünnepli meg az ország.

Angelina Jolie | Fotó: Kristina Afanasyeva 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Angelina Jolie | Fotó: Kristina Afanasyeva 123rf.com

Az idei ceremónia előestéjén ismertetett 119 oldalas születésnapi kitüntetési listán 1149 név sorakozik, közülük harmincan részesültek a legmagasabb elismerésben, a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangban. Köztük van a Londonban élő Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Schiff András is, aki a hivatalos indoklás szerint a zeneművészetért kifejtett tevékenységéért veheti majd át a kitüntetést a Buckingham-palotában, a királyi család első számú londoni rezidenciáján.

Schiff Andrást tavaly decemberben, 60. születésnapja alkalmából a nemzetközi zenei élet egyik legrangosabb elismerésével, a 200 éve alapított londoni Királyi Filharmóniai Társaság (RPS) Aranymedáljával is kitüntették.

II. Erzsébet királynő a művészeti élet több más világhírességének is lovagi rangot adományozott, köztük Daniel Day-Lewis Oscar-díjas színésznek.

A szintén Oscar-díjas Angelina Jolie a legmagasabb uralkodói kitüntetés női megfelelőjében részesült, amely a Dame előnévre jogosítja viselőjét. Az amerikai színésznő - állampolgársága folytán - a rang tiszteletbeli változatát kapja. A királynő az udvar ismertetése szerint nem elsősorban Angelina Jolie színészi munkásságát, hanem a brit külpolitikai célkitűzések elősegítéséért és a szexuális erőszak áldozatainak megsegítéséért kifejtett tevékenységét ismeri el.

Angelina Jolie - az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jószolgálati nagykövete - volt a társelnöke William Hague brit külügyminiszterrel együtt annak a négynapos, éppen péntek este véget ért példátlan méretű londoni konferenciasorozatnak, amelynek célja a háborús övezetekben elkövetett szexuális erőszakcselekmények elleni globális fellépés összehangolása volt.

A lovagi rangra emelt politikai hírességek névsorában szerepel Nicholas Winston Soames alsóházi képviselő, Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök unokája. Churchill volt II. Erzsébet királynő első miniszterelnöke, és neki is a jelenlegi uralkodó adományozott lovagi kitüntetést.

Posztumusz kitüntetésként a Brit Birodalom Rendjének tagjai (MBE) közé emelte a királynő az alig 19 évesen rákbetegségben éppen egy hónapja elhunyt Stephen Suttont, aki világhírnévre tett szert azzal, hogy internetes kampányával rövid idő alatt rekordösszeget, ötmillió fontot (1,9 milliárd forintot) gyűjtött a fiatalkori rákbetegségek okait kutató Teenage Cancer Trust jótékonysági szervezet számára. Kampányához megnyerte mások mellett David Cameron brit miniszterelnök támogatását is.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...