2014.11.17. 11:20:00 2203 17

Kőfelverődésre nem fizetett a biztosító - Jogos ez?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az egyik leggyakoribb kár, ami egy autóval történhet, hogy egy felpattanó kő vagy leszóródó rakomány, esetleg egy leszakadó alkatrész miatt megsérül a szélvédő, vagy az autó fényezése. Előfordul, hogy alig vesszük észre a hibát, de akár életveszélyes is lehet egy-egy ilyen baleset, és totálkárosra törhet miatta a kocsi.

Szélvédőcsere | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szélvédőcsere | Fotó: 123rf.com

A gyakorlatban igen nagy a bizonytalanság abban, hogy ki felel ezekért a károkért - nem kis mértékben a kötelező biztosítók tisztességtelen magatartásának köszönhetően.

Mindenekelőtt szögezzük le: a jármű kereke alól felpattanó kő által, vagy másik járműről (például teherautóról) az autónkra eső rakomány - kövek, szén, stb. - miatt előállt kárért minden esetben felel a jármű üzembentartója! Ennek az az oka, hogy a gépjármű fokozott veszéllyel járó „üzem” és mint ilyenre az átlagosnál szigorúbb szabályok vonatkoznak. Ebben a tekintetben a felelősség nem feltétlenül a felróhatóságon alapul, hanem törvényen. Ezeket a károkat ugyanis - jogi szakzsargonnal élve - az adott jármű működése közben előforduló rendellenesség okozza és ez az, ami megteremti a kártérítési felelősséget. Márpedig, ha az üzembentartó valamiért felel, akkor ugyanazért kötelező biztosítójának is helyt kell állnia!

Ennek ellenére a magyar biztosítók minden esetben úgy tesznek, mintha a fenti törvényi szabállyal nem lennének tisztában. Ez érthető, hiszen az a stratégiájuk, hogy minél több kárigényt elutasítsanak, mivel így a károsultaknak csak töredéke harcolja ki a jogos kártérítést. Az ebből eredő többletköltségek pedig a ki nem fizetett károkhoz képest elhanyagolhatók. Olyannyira elterjedtek a kőfelverődéses károkkal és hasonló esetekkel kapcsolatos közkeletű tévedések, hogy gyakran már a rendőrök, kárszakértők is lebeszélik a károsultat arról, hogy igényével megkeresse a károkozó biztosítóját. Ez a szabályok totális félreértése.

Ezeknek az ügyeknek a sikerre vitele kizárólag azon múlik, hogy a károsult megfelelően tudja-e bizonyítani a kár bekövetkezésének olyan lényeges körülményeit, mint a károkozás pontos helye, időpontja és az érintett járművek adatai. Hiába sérül meg ugyanis a szélvédő az előttünk haladó böhöm jármű kereke alól felrepülő kavicstól, ha sem a jármű rendszámát nem tudjuk megadni, sem a helyszínt nem tudjuk biztosan behatárolni. Ez persze menet közben elég nehéz, de ebben segíthet a minőségi képet készítő fedélzeti kamera, illetve a járműben ülő tanú. Kellő lélekjelenléttel fel kell jegyezni a rendszámot, esetleg (a KRESZT betartva) meg kell próbálnunk jelezni a másik járműnek, hogy álljon meg baleseti bejelentő lap kitöltéséhez.

Ha a rendszám és helyszín rendelkezésünkre áll, illetve, ha tanúval, vagy felvétellel bizonyítani tudjuk az eseményeket, akkor legyünk kitartóak és ne fogadjuk el az első körös elutasítást. Ha kell, vigyük perre az igényt, mert ezen perek sikermutatója rendkívül magas. Csak ez sajnos kevéssé köztudomású.

Írta: dr. Vágány Tamás

Forrás: DAS

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tesztett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Kik a legidegesítőbb sofőrök az utakon?

Sajnos ismételten időszerű sorra venni, mely sofőrtípusoktól futkos a hideg a hátunkon. Továbbra sem akarunk társadalomtudomány vagy politika témakörébe tartozó kérdéseket feszegetni, inkább a magunk módján hívjuk fel a figyelmet a problémára, és a megoldásorientált szemléletmód elterjedésében segítünk. Avagy kerüld el a hülyéket, ha tudod.

Előadássorozat az információs társadalom jogra gyakorolt hatásáról

Az információs társadalom jogra gyakorolt hatásával foglalkozó előadássorozat kezdődik a Kúrián hétfőn. Az előadók a többi között az adatbázisok, az elektronikus eljárások, az interneten elkövetett személyiségi jogi jogsértések, az internetes vásárlások, a távmunka, a távszerződések jogi megítélésének nehézségeit járják körül havi rendszerességgel, de szó lesz az elektronikus pénz és a vezető nélküli autók használatából adódó problémákról is - mondta Gyekiczky Tamás bíró az MTI-nek.

Mi is az az elbirtoklás és mikor következik be?

A jogi szabályozás az ingó és ingatlan vagyon tulajdonjogának megszerzését, szigorú szabályokhoz köti. A tulajdonszerzési módok közül a legközismertebb az adásvételi szerződés megkötése és az ajándékozás útján történő vagyonszerzés. Ezek mellett számos más módja is van azonban annak, hogy egy dolog tulajdonjogát megszerezzük. Jelen cikkünk célja az egyik ilyen szerzésmód, nevezetesen az elbirtoklásra vonatkozó jogi szabályozás bemutatása.