2014.05.31. 08:00:00 5375 32

Kevésbé védtelenek a dolgozó kismamák
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Csökkenhet a nők kiszolgáltatottsága a május 27-i alkotmánybírósági határozatnak köszönhetően. Ennek értelmében a nőket akkor is megilleti a felmondási védelem, ha a felmondást megelőzően nem közölte munkáltatójával, hogy várandós. A szabályozás május 28-án életbe is lépett, és több törvény módosítását is magával vonhatja, amelyek a nem munkaviszonyban foglalkoztatott nők jogállását is szabályozzák.

Dolgozó kismama - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Dolgozó kismama

A munkáltató felmondással akkor szüntetheti meg a munkaviszonyt, ha a felmondás indoka a munkavállaló magatartásával, képességével vagy a munkáltató működési körében felmerülő okkal áll összefüggésben. Bizonyos esetekben azonban – ezek közé tartozik a várandósság és a reprodukciós eljárás – a törvény úgy rendelkezik, hogy nincs helye a munkaviszony felmondással történő megszüntetésének.

  1. július 01. óta érvényesült az a szabály, hogy a felmondással érintett nő csak akkor részesül a védelemben, ha még a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta a munkáltatót a védelemre okot adó tényről. Ezt a feltételt (tehát az előzetes közlést) az AB tagjai egyhangúlag alaptörvény ellenesnek ítélték meg és kiiktatták a törvényből.

Az Alkotmánybíróság döntésének indokolásában hivatkozik nemzetközi egyezményekre, az Európai Bíróság több döntésére és az Alaptörvény családot védő rendelkezéseire. Álláspontja szerint szükségtelen és aránytalan korlátozást jelentett a munkavállaló nők számára az az előírás, hogy ha védelemben akartak részesülni, már előzetesen tájékoztatni kellett a munkáltatót.

A továbbiakban tehát, ha egy nő várandós vagy emberi reprodukciós eljárásban vesz részt, akkor is védelemben fog részesülni, ha csak a felmondás közlését követően tájékoztatja a munkáltatót. Okvetlenül szeretnénk felhívni azonban a figyelmet arra, hogy a rendkívüli felmondás alól továbbra sem jelent védelmet a várandósság, továbbá a reprodukciós eljárás is legfeljebb a megkezdésétől számított hat hónapig terjedően jelent gátat a munkáltató számára.

Megszűnik továbbá a munkaviszony a határozott időtartam lejártával, és akkor is, ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnik (pl. felszámolási eljárás során). Egyes munkáltatók sajnos arra törekednek, hogy közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetésre vegyék rá a gyermeket tervező vagy váró női munkavállalót. A törvény ugyanis nem tiltja, hogy a nő „önként” hozzájáruljon munkaviszonya megszüntetéséhez. Ilyen esetben csak az jelenthet megoldást, ha a munkavállaló sikerrel tudja megtámadni saját nyilatkozatát, ami azonban rendkívül nehéz bizonyítási eljárást igényel.

Érdemes végül kitérni arra az eshetőségre, ha a munkavállaló csak a felmondás közlését követően, később szerez arról tudomást, hogy már a felmondás közlésekor is várandós volt. Ilyen esetben nem szabad késlekedni, 15 napon belül kell bírósághoz fordulnunk az igényünkkel, feltéve, hogy a felmondás közlését követően még nem telt el három hónap.

Dr. Vágány Tamás

Forrás: Das.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...