2018.09.23. 16:58:46 7658 249

Kertészkedés kert nélkül - köszönet a cserép és más edényekért!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem kell földbirtokosnak lenni egy-két zöldfűszer, cserepes virág vagy tuja neveléséhez, elég, ha beszerzel egy-két nagyobb méretű cserepet, dézsát, kannát és így tovább!

Fűszernövény cserépben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fűszernövény cserépben

Javában folynak az őszi munkálatok a hobbikertész kiskertjében, zúz a levélporszívó – muhaha, valamelyik nap hallottam egy ferdén szembe szomszéd küzdelmeit eme vicces szerkezettel – de leginkább a seprű, lombseprű, gereblye és társaik. És ugye az őszi ültetésekről, tisztításokról és egyebekről ne is beszéljünk. Node mit tesz az egyszeri zöldnövény és virágfetisiszta, ha nem rendelkezik kerttel, de még csak egy incifinci közös kerti résszel sem. Ellenben mondjuk van balkonja, erkélye. Ebben az esetben válhat be remekül a jó öreg cserepes növény tartása.

Egy cserép nem cserép, de…

Ha cserepes növényről beszélünk, sokunknak jut eszébe szinte azonnal az évek alatt többször ajándékba kapott mikulásvirág – minirózsa – korallvirág kombó, de amikor arról beszélünk, hogy a balkonunkat varázsoljuk zöldövezetté, határozottan nem erre a cserepes formátumra kell gondolnunk. Az erkélyen nevelgetett növények mennyiségét, méreteit alapvetően befolyásolja maga az erkély mérete. Senki sem szeretne a nem előrelátó tervezés következtében azzal szembesülni, hogy kicsi zöld oázisát egyszer csak dzsungellé változtatta.

De mégis mibe ültessünk

Nem feltétlen kell egyedülálló cserepekben tervezni, praktikusan lehet például a balkonvirágokat ládában vagy nagyobb, nem hagyományosan kerek formájú cserépedényekben összeültetni. Hasonló víz és talajigényű növényekből például gyönyörű kombinációkat lehet tavaszra komponálni. Vagy őszre, ha már ennek van szezonja, ugye. A különböző ültető edények korlátra akasztható verzióját se vessük el, főleg akkor érdemes ebben a megoldásban gondolkodni, ha tényleg picike hely áll rendelkezésünkre, vagy egész egyszerűen csak egy franciaerkélyünk van, amit zöldíteni szeretnénk.

Télen se legyen gond

Ha kert helyett az erkély növényzetét tervezzük, gondoljunk természetesen arra, hogy lehetőség szerint nagyrészt olyan virágokkal díszítsük a területet, ami állja a hideget is. Természetesen egy-egy dézsa leander, hibiszkusz ragyogó éke lehet a balkonnak, ám a szabadban töltött téli időszak nem nekik való. Arra gondoljunk, hogy szeretnénk-e, ha a balkonunk teljes flórája a lakásunkban köt ki úgy uszkve 4 hónapra. Ugye, nem biztos, hogy ideális lenne. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos növények nem is igazán bírják a fűtött lakás melegét, klímáját.

Örök örökzöldek

Amellett természetesen, hogy a tavaszi, nyári hónapokra a színpompás cserepes, konténeres virágoknak ragyogó hely az erkély, nyugodtan tervezhetünk örökzöld növényekkel dézsákat, konténereket. Ha megfelelően kordában tartjuk és okosan bánunk vele, a borostyán például kifejezetten romantikus külsőt eredményez egy hagyományos emeletes ház erkélyének is.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...