2015.02.16. 08:58:15 7303 191

Kárt okozott a háziállat - ki téríti meg?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A házi kedvencek is okozhatnak károkat, ezt a gazdáik nagyon jól tudják. Ha azonban másnak okoz valamilyen anyagi kárt a háziállat, annak bizony követelhetik a megtérítését. Ki és hogyan felel a kis állatok okozta károkért?

Rossz kutya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rossz kutya

Az új Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban: új Ptk.) rendelkezései között külön nevesítésre került az állattartás körében okozott károkért való helytállás. Eszerint, aki állatot tart, az a személy az állat által okozott károkért felel

Állattartó főszabály szerint az a személy, aki állatot birtokában vagy felügyelete alatt tartja. Közömbös, hogy az állattartó tulajdonos-e vagy valamilyen jogviszony folytán került a birtokába az állat. Állattartó az is, aki az állatot csak ideiglenesen tartja őrizetében.

Első körben a károsultat terheli a bizonyítási kötelezettség, hogy egyrészről a kár bekövetkezett, másrészről az hogyan történt és ki, vagy mi okozta.

Ha esetleg a háziállat balesetet okozott (például a kutya kiszabadult az útra, mert a gazdája nem pórázon sétáltatta), akkor különösen fontos, hogy még a helyszínen a későbbi igényérvényesítéshez szükséges bizonyítékokat rögzítse a károsult.

Célszerű tanúnyilatkozatokat beszerezni azoktól a személyektől, akik az esetet látták. Ha lehetőség van az állat gazdáját beazonosítani, akkor célszerű a kapcsolatot vele azonnal felvenni, és lehetőségekhez képest, írásban egy jegyzőkönyv formájában egy felelősség elismerő nyilatkozatot felvenni. Ha súlyos, személyi sérüléssel járó baleset történt, vagy vita van a felek között, esetleg nem állapítható meg az állattartó személye, akkor javasolt a rendőrséget kihívni a helyszínre.

A károsultnak kell összegszerűsíteni a kárigényét is. Ez általában a gépjármű javítási költsége, esetleges értékcsökkenés lehet, illetve minden olyan egyéb kárigény, mely a balesettel közvetlenül ok-okozati összefüggésben keletkezett.

Az állattartónak azonban lehetősége van arra, hogy kimentse magát a kártérítési felelőssége alól. Ez akkor történhet meg, amennyiben bizonyítani tudja, hogy az állat tartásával kapcsolatban felróhatóság őt nem terheli.   dr. Burján Zsuzsanna

Forrás: D.A.S

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Unokázós bűnszervezetet számolt fel a budapesti rendőrség

Úgynevezett unokázós bűncselekményekre, vagyis idős emberek megtévesztésével elkövetett csalásokra specializálódott bűnszervezetet számolt fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK); a szervezet tagjai 2018 augusztusa és 2019 júniusa között 33 idős sértettől több mint 43 millió forint értékben csaltak ki készpénzt, illetve ékszereket - közölték rendőrségi vezetők keddi fővárosi sajtótájékoztatójukon.

Holmik Kínából? – AliExpress, Wish, Alibaba, a modern „kínai piac”

Szebbnél szebb, kreatív, ötletes, sokat ígérő dekorációs, és konyhai ötleteket láthatunk az internetet böngészve. És hogy hol tudjuk beszerezni a legtutibb kiegészítőket hozzá? A modern kínai piacon! Tehát a webshopokon, ahol botrányosan jó áron jutunk kütyükhöz bármilyen témában – csak ki kell várni! Íme minden, amit tudni akartál a kínai rendelős oldalakról!

Mennyi az annyi? Avagy a világ 10 legdrágább fűszere

A fűszerek az emberiség keletkezése óta nagy szerepet játszanak mindennapi életünkben. Erre engednek következtetni az antik írásos emlékekben ezekre tett utalások is. Az archeológusok már i.e. 3000 előtti egyiptomi sírokban is találtak fűszereket, amelyeket a test balzsamozására használtak. I.e.200 és 1200 között a rómaiak fűszerekkel kereskedtek az Egyiptom és India között megtett óceáni utazásaik során. Borssal, fahéjjal, szerecsendióval, gyömbérrel tértek haza.