2017.06.01. 08:29:21 8446 231

Június elsejétől pályázhatnak a bankok a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek nyújtására
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Június elsejétől pályázhatnak a bankok a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek nyújtására, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) arra számít, hogy a jövőben csökkennek a lakáshitelek kamatai, kisebb lesz a hiteldíj, ennek hatására nő a bankok közötti verseny is.

Hitelügyintézés | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hitelügyintézés | Fotó: 123rf.com

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa még május közepén határozta meg a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek főbb jellemzőit. E hitelek kamatfelára nem haladhatja meg a 350 bázispontot, a folyósításig felmerülő díjakat és költségeket maximálják, törlesztésük annuitásos, azaz havi egyenlő törlesztésű részleteket állapíthat meg a pénzintézet, a minősített lakáscélú, forint alapú lakáshiteleket 3, 5 vagy 10 éves kamatperiódussal lehet nyújtani, és a maximum 30 éves futamidő végéig fix kamatot kell alkalmazni. A minősítés elnyerésére június 1-jétől pályázhatnak a bankok - jelentette be akkor az MNB.

Az MNB szerint elvárás lesz, hogy a minősített lakáshitelek átlátható hitelfeltételekkel, könnyen összehasonlítható árazással legyenek igényelhetők, elősegítve a tudatosabb kölcsönfelvételt. A fogyasztók tájékozódását ősztől jegybanki online összehasonlító weboldal is támogatja majd. Mindez élénkítheti a bankok közötti versenyt, ösztönözheti a hitelkiváltásokat és erősítheti a fogyasztói bizalmat is - közölte a döntést követően a jegybank.

Az MNB pénzügyi stabilitási és fogyasztóvédelmi szempontból is fontosnak tartja, hogy a lakáshitelek piacán élénk verseny alakuljon ki. A jegybank szerint nemzetközi összehasonlításban is magasak a hazai átlagos kamatfelárak, és a hitelkiváltások alacsony aránya alapján indokolt a versenyélénkítő eszközök alkalmazása.

Az MNB szerint a kamatok csökkenése irányába hat az is, hogy minősített fogyasztóbarát termékként csak olyan hitelt lehet kínálni, amelynek a kamatfelár maximuma még az úgynevezett "fair bank" törvényben meghatározott 4,5 százalékos kamatfelárnál is legalább 1 százalékponttal kedvezőbb.

A minősített termékekkel szemben követelmény, hogy a hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásától számított maximum 15 munkanap, a folyósítási határidő pedig a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2 munkanap lehet.

Maximálták a folyósításig felmerülő és az előtörlesztéshez kapcsolódó díjakat is, a folyósítási díj legfeljebb a hitelösszeg 0,75 százaléka, de legfeljebb 150 ezer forint lehet. Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, a lakástakarék-pénztári betétből pedig az előtörlesztés a szerződés szerint elérhető megtakarítás és a hozzá kapcsolódó állami támogatás mértékéig díjmentes. Előírás az is, hogy a földhivatali bejegyzés ügyintézését a bank átvállalja, és a törlesztés teljesítése után a banki jelzálogjog törlése maximum 7 munkanapot alatt megtörténik.

Az MTI által korábban megkérdezett nagy kereskedelmi bankok támogatják a jegybank fogyasztóbarát lakáshitelekre vonatkozó javaslatát, mivel magasabb szolgáltatási színvonalra ösztönzi a bankszektor tagjait, egyúttal a verseny erősödésére számítanak.

Az OTP Bank közölte, hogy az elsők között nyújtja be pályázatát a hitelintézet, és remélhetőleg - hasonlóan a korábbi gyakorlathoz - elsőként jelenhet meg a piacon a megfelelő tanúsítványú lakáshitel konstrukcióval is. Hozzátették, a program részletei alapjaiban nem módosítják a bank fair banki törvényeknek megfelelő hitelezési gyakorlatát.

A K&H is pozitívan értékeli az MNB fogyasztóbarát lakáshitelezésre vonatkozó törekvését. Közölték: a bank folyamatosan az ügyfelek minél magasabb színvonalú kiszolgálásáért, az ügyfelek elégedettségéért dolgozik.

Az Erste Bank szerint olyan kezdeményezésről van szó, amely tovább növeli majd a piaci versenyt, ezáltal a szolgáltatás színvonalának emelésére készteti a bankokat. Az Erste erős versenyre számít a piacon, mivel az árazás mellett a szolgáltatás színvonalán, az átfutási időn is van mit javítani egyes bankoknak.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...