2015.03.05. 08:57:18 8820 186

Jelentősen növekedett tavaly a Fundamenta
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Fundamenta-Lakáskassza Zrt. az előző évinél 12 százalékkal több, 139 ezer új szerződést kötött a múlt évben, ezek szerződéses összege 422 milliárd forint volt, ami 20 százalékos növekedést mutat - mondta Gergely Károly, a lakástakarék pénztár elnök-vezérigazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Fundamenta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fundamenta

Az adózás utáni eredmény 2014-ban 6,8 milliárd forintot tett ki, az előző évi 5,9 milliárd forinttal szemben, osztalékként várhatóan 2,5 milliárd forintot vesznek ki a tulajdonosok.

Az elnök-vezérigazgató kiemelte: minden egyes forintnyi állami támogatás 6 forint lakáscélú költést indukál.

A Fundamenta három csatornán értékesít, legnagyobb teljesítményt a saját személyi bankár hálózata nyújtotta tavaly, 289 milliárd forinttal. A partnerei - bankok és más pénzügyi intézmények -117 milliárd forint szerződéses összeget hoztak, míg az online értékesítés 16 milliárdot tett ki. Ez szerény összeg ugyan, de 74 százalékkal több az előző évinél - ismertette az adatokat Morafcsik László, értékesítési és marketing igazgató.

A pénztár a múlt évben 68,5 milliárd forint lakáshitelt nyújtott az ügyfeleinek, ami 36 százalékos növekedés egy év alatt. Ez a teljes magyar lakáshitel-piac mintegy 40 százalékát tette ki.

A pénztárnál a 90 napon túli késedelmi arány mindössze 1,5 százalék, szemben a forinthitelek 9 és a devizahitelek 19 százalékos késedelmével - mutatta be az arányokat Kiss András, ügyviteli igazgató.

A teljes hitelállomány tavaly 180 milliárd forintra emelkedett, ez azonban csak 49 százaléka a betétállománynak - tette hozzá az ügyviteli igazgató.

Gergely Károly elmondta, hogy a pénztár 200 milliárd forintot tart állampapírban és jegybanki betétben, ezek lejárata 2015 és 2028 közé esik. Az idei terveik közül kiemelte, hogy növekvő hitelfolyósításra számítanak, miután az alacsony kamatkörnyezet átalakítja a megtakarítási szokásokat és így várhatóan élénkülni fog a lakás- és a hitelpiac is.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A következő napokban is inkább csak elszórtan várható csapadék

A következő napokban is jellemzően csak elszórtan várható zápor, zivatar. A napsütést viszont többször felhők zavarhatják. A maximumok többnyire 30 Celsius-fok körül alakulnak.

A viselkedésproblémák és a digitális eszközök használatának összefüggéseit vizsgálták az ELTE-n

Nem a mobilozástól lesz hiperaktív a gyerek, hanem fordítva, az izgő-mozgó gyerek többet fog mobilt használni - derül ki az ELTE Etológia Tanszéken működő Alfa Generáció Labor legújabb kutatásából, amelyben a viselkedésproblémák és a túlzott digitális eszközhasználat összefüggéseit vizsgálták a kutatók.

Mennyibe fáj ma egy balatoni nyaralás?

A nyár utolsó hónapját tapossuk, és eddig nem panaszkodhatunk, ami a kánikulát illeti. Ez a hihetetlen forróság és szárazság a nyaralók számára jó hír, de a termelők az aszálynak nem örülnek. Sajnos azonban az is tény, hogy a szárazság nem csak a termést teszi tönkre, hanem a szabadtéri vizeinket, tavainkat is. Rengeteg patak és tó kiszáradt vagy a kiszáradás határán van. Ilyenkor mindenki igyekszik olyan nagy víz partja mellett tölteni az idejét, ahol nyugalomban hűsölhet. Sokan külföldre utaznak, bepótolva az utóbbi egy-két év tengerparti nyaralásának hiányát. Aki viszont nem a sós víz mellett pihen, az leginkább a Balatont választja. Azt azonban tudomásul kell vennünk, hogy a magyar tenger árak szempontából jelentősen más tendenciát mutat, mint azt eddig megszoktuk.