2017.04.06. 14:00:00 8025 209

Hogyan rontsd el a kutyádat 3 egyszerű lépésben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Környezetünkben idén valahogy megszaporodtak a kutyusok. Szerencsére nem kóbor ebek, hanem nagyon sokan döntöttek úgy, hogy vettek vagy befogadtak egy kiskutyát. Jó kívülről látni azokat a hibákat, amiket mi is elkövettünk, és persze és nagyon okos tanácsokat is tudunk adni. Kezdő kutyatartó vagy? Megmondjuk, hogy rontsd el az ebedet! :)

Egy kutyus, aki nem tiszteli a privát szféra fogalmát - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egy kutyus, aki nem tiszteli a privát szféra fogalmát

1. Ne legyél te a főnök

A kutyák roppant tekintélyelvű kis társadalomban élnek. Ha azt akarod, hogy ne ismerjen el, ne hallgasson rád, ne menjen oda, ha hívod, bátran ölelgesd, és lesd minden igényét. Ellenkező esetben még azt gondolná rólad, hogy te vagy a főnök, a gazda, és a te szavad szent.

Ha csak kicsit is következetes, szigorú gazda vagy, hallgatni fog rád, és nem csak leül, de oda is megy, ha szólsz neki. Ehhez nem kell bántani, sőt. Csak akkor szidd le, ha éppen rajtakapod valami rosszaságon, felfogják, ha valamit nem szabad. Viszont utólag egy összerágott cipőt hiába is mutogatsz neki, a kutyák nem igazán ismerik a bizonyíték fogalmát.

2. Adj neki az ételedből

Különben honnan tudná, hogy milyen finomat eszel? Na és persze soha nem jönne rá, hogy abból ő is kérhet, nyüszítéssel, böködéssel, ugatással, vagy akár el is veheti a kezedből a falatot. Ha nem akarod, hogy a kutyád kuncsorogjon, miközben eszel, evés közben soha ne adj neki a tányérodról!

Amikor már tényleg tele vagy, összekészítheted a kutyusnak szánt maradékot, de akkor add neki oda a saját táljába, amikor a rendes etetési ideje van. Ebben is nagyon következetesnek kell lenned, olyannyira, hogy ha vendégeket fogadsz, nekik is mondd el!

3. Engedj meg neki mindent

Ez kicsit kapcsolatban van az első ponttal. Szegény kutyus honnan is tudhatná, hogy mennyire fontos neked, ha nem mehet fel a kanapéra, és nem aludhat veled közös ágyban. Persze ha te igazán hardcore rajongó vagy, azt is megengedheted, hogy hozzád bújva, esetleg rajtad feküdve aludjon.

Kitartóan meg kell tiltanod dolgokat, a kutya folyamatosan próbálgatja majd a határokat. Ha például nem mehet be a hálóba, és éjszakára zárod az ajtót, ha csak egyszer is nyitva hagyod, reggelre vendég lesz a szobádban. Azért egy idő után már megszokja. :)

Ahogy látod, a kutyanevelésben a jelszó a következetesség. Nem mindig könnyű, néha kifejezetten nehéz, de néha a legaranyosabb kutyát is meg kell feddni.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Gyógyító kiskedvencek

Egy társadalmi izoláltságot vizsgáló felmérés szerint a korábbi erős közösségi hálózatok és kötelékek az elmúlt két évtizedben jelentősen meglazultak. A radikális kapcsolati változások miatt világszerte tapasztalható a tömeges elmagányosodás. A jelenséget a New York Times „magányjárványként”, újszerű népegészségügyi fertőző betegségként emlegette, melynek súlyos hatásai között tartható számon például a korai halálozás kockázatának növekedése is. De mi közük van mindehhez a kiskedvenceknek? Az alábbiakban ezt a kérdést igyekszünk körüljárni.

A kutyák segítségével többet tudhatunk meg az öregedésről és az elmeműködésről

Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat - derült ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Current Biology című folyóiratban pénteken megjelent tanulmányából, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját.