2014.04.26. 17:34:49 6216 37

Hogyan csökkentsük büntetőpontjaink számát?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legtöbb közlekedő tisztában van azzal, hogy egy esetleges szabálysértés, vagy ritkábban közlekedési bűncselekmény kapcsán nem csak bírsággal kell számolnunk, hanem büntető pontokat is kapunk. Most eláruljuk azt is, hogy a pontok számát nem csak növelni lehet, hanem csökkenteni is!

Hogyan csökkentsük büntetőpontjaink számát? - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hogyan csökkentsük büntetőpontjaink számát?

Jogi háttér

A hivatalos nevén közúti közlekedési előéleti pontrendszerről a 2000. évi CXXVIII. törvény rendelkezik, ez a jogszabály tartalmazza a közlekedési bűncselekmények elkövetésért adott pontokat is. A szabálysértésekért járó pontok mértékét a 236/2000 (XII.23.) Korm. rendelet tartalmazza.

18 pont után

A legfontosabb tudnivaló, hogy 18 pont összegyűjtése esetén a jogosítványunk bevonásra kerül, és hat hónap után kaphatjuk csak vissza, hogyha megfelelő utánképzésen veszünk részt. Ebben az esetben nincs helye méltányosságnak, ezért érdemes odafigyelni a gyűjtött pontokra, amiről minden esetben tájékoztatást kell kapnunk, ha szankcionálnak minket.

A pontok elévülése

Szerencsére a gyűjtött pontok nem maradnak meg örökre, korábban kettő, ma már 3 év után elévülnek a pontok, ez tehát azt jelenti, hogy 18 pontnak 3 éven belül kell összejönnie. A jogszabály rendelkezik arról, hogy 13 pont elérésekor külön tájékoztatás kell kapnunk a hatóságtól arról, hogy elértük a 13 pontot, és milyen következményekkel jár további 5 pont beszerzése, valamint a pontok számának csökkentési lehetőségéről is értesítenek bennünket.

A pontok száma csökkenthető!

Évente egy alkalommal lehetőségünk van ugyanis arra, hogy csökkentsük a pontjaink számát, ehhez kötelező utánképzésen kell szintén részt vennünk. 13 pontig 9 ponttal, efölött 6 ponttal lehet csökkenteni a pontok számát ezen a módon.

Érdemes tehát odafigyelni, mert a 18 pont könnyen összejön. Közlekedési bűncselekményért 9-11 pont jár: ide tartozik a közlekedési baleset okozása, a cserbenhagyás, de a közúti veszélyeztetés is. Szabálysértések közül a legmagasabb pontszámot, 8 pontot a bűncselekményt el nem érő ittas vezetésért kaphatunk, de 6 pont jár az előzés és elsőbbségadás szabályainak megsértéséért, a gyalogosok elsőbbségének figyelmen kívül hagyásáért. Gyorshajtásért (amennyiben nem az üzembentartót büntetik) a mértéktől függően 4-8 pontot szabnak ki.

A pontokat a gépjármű-nyilvántartást is kezelő Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) tartja nyilván, így tájékoztatást is tőlük lehet kérni arról, hogy mennyi, még el nem évült pontot tartanak nyilván velünk kapcsolatban.

dr. Szabó Áron

D.A.S. JogSzerviz jogtanácsos

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...