2014.12.03. 13:10:52 3158 17

Hatalmas a jégkár a Pilisben, Budán és Gödöllő térségében is
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az ónos esőt követően megdöbbentő fotókat készítettek a jéggel borított fákról és utakról a Pilisben. Jelenleg az utak tisztítását végzik, majd a jégkárt mérik fel. Az erdő még nem járható. Hasonló a helyzet a Budai- és Gödöllői dombság környékén is. A következő fotókat a Pilisi Parkerdőben készítették.

Pilisi Parkerdő | Forrás: Pilisi Parkerdő Facebook oldala - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pilisi Parkerdő | Forrás: Pilisi Parkerdő Facebook oldala

Az utak megtisztítását követően megkezdi a mintegy 20 ezer hektárnyi erdőt érintő jégkár felmérését a Pilisi Parkerdő Zrt.. A kár nagyságrendje százmilliós is lehet - közölte a társaság szóvivője szerdán az MTI-vel.

Pilisi Parkerdő | Forrás: Pilisi Parkerdő Facebook oldalaPilisi Parkerdő | Forrás: Pilisi Parkerdő Facebook oldala

Pilisi Parkerdő | Forrás: Pilisi Parkerdő Facebook oldalaPilisi Parkerdő | Forrás: Pilisi Parkerdő Facebook oldala
Pilisi Parkerdő | Forrás: Pilisi Parkerdő Facebook oldalaPilisi Parkerdő | Forrás: Pilisi Parkerdő Facebook oldala

Lomniczi Gergely hangsúlyozta: bár az alacsonyabban fekvő területeken megkezdődött az olvadás, a magasabb rétegekben még tartja magát a jég, ezért a budai és a főváros környéki, valamint a Gödöllői-dombság térségében lévő erdők látogatása továbbra is tilos és életveszélyes.

A szóvivő tájékoztatása szerint kedden a Pilisi Parkerdő Zrt. 100 munkatársa 25 gépjárművel és munkagéppel segítette a katasztrófavédelem munkáját Budapesten és Pest megyében. Felszabadították a közutakat, és biztosították az elzárt területek megközelíthetőségét.

A Parkerdő szakemberei szerdától kezdik meg az erdészeti utak tisztítását, majd az erdőterületeken a pontos és részletes kárfelmérést. Az általuk gondozott erdőterületnek mintegy harmadán, összesen 20 ezer hektáron alakult ki jegesedés vasárnaptól keddig, de hogy a károsodott erdők hányad része tudja kiheverni mindezt, az csak a következő napokban, hetekben derül ki - mondta Lomniczi Gergely.

Közlése szerint nemcsak az erdőállomány egy része sérült, hanem az infrastruktúra (például a padok, esőbeállók, kerítések) is. A helyreállítás költségét terhelik majd az esetleges újratelepítések vagy például megrongálódott terepjáróik javítása.

Az erdei utak, turistautak járhatóvá tétele akár több hetet, a teljes kárfelszámolás pedig hónapokat is igénybe vehet. A fiatalabb telepítésű erdőrészekben valószínűleg csak tavasszal derülhet ki, hogy milyen mennyiségű fa "úszta meg" a jegesedést, illetve hogy hol mekkora területet kell újraültetni. Az elmúlt napok veszteségének pontos mérlegére ezért akár tavaszig kell várni, de akár százmilliós nagyságrendűre is rúghat a kár - fogalmazott a szóvivő.

Mivel több közút még mindig le van zárva, a Parkerdő mindenkit arra kér, hogy indulás előtt tájékozódjon a közlekedési lehetőségekről. A Budakeszi Vadaspark és a Gödöllői Arborétum egyelőre nem látogatható - tette hozzá Lomniczi Gergely.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...