2017.04.15. 14:49:23 12510 318

Felelős vagy a rózsádért! - A rózsagondozásról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyerekkoromból úgy emlékszem a kertünkre, mint egy inkább hasznos, mint szép objektumra. Nagyszüleimnek inkább a veteményes megléte volt az elsődleges szempont, az, hogy az előkertben milyen fenyőfák vagy rózsabokrok vannak, az annyira nem számított. Ha Te szeretnéd gondosan nevelni a rózsád, olvass tovább!

Narancs rózsa | Fotó: pixabay.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Narancs rózsa | Fotó: pixabay.com

Persze akkor, amikor már kiskamaszként az egyik futórózsát botcsinálta kertészként engedély nélkül megmetszettem, annyira sikeresen, hogy soha az életben többet nem hozott piros virágot, na akkor azért Nagyinak kicsit felszaladt a szemöldöke a homloka közepére.

Óvatos szeretet

Felnőttként némi tapasztalattal a hátam mögött már kevésbé gyilkos módon kezelem kertem növényeit. Túl azon, hogy nem bolgárkertészet kiépítése a célom, azon a pár, szinte kötelező érvényű, reggelihez szinte elengedhetetlen zöldségen kívül, mint hagyma, paradicsom, sárgarépa és a fűszernövények, inkább a dísznövények meglétére fektetem a hangsúlyt. A már említett futórózsa emléke annyira meghatározó volt, hogy nem tudtam elszakadni a gondolattól, hogy egy kertbe legalább egy ilyen bokor kell, még akkor is, ha figyelmes gondoskodást igényel.

Rózsa, rózsa, rózsaszál

Bár gyönyörű növény, és vitathatatlanul éke lehet egy kertnek, ha rózsát akarunk nevelni, néhány alapvető dologgal nem árt tisztában lennünk.

A talaj

A rózsa alapvetően a tápanyagdús talajt kedveli. Attól függően, hogy mik a lehetőségeink, próbáljuk szerves trágyával, komposzttal elősegíteni a fejlődést oly módon, hogy már az ültető gödörbe helyezzünk ezekből. Viszont amennyiben ezt megtesszük, arra is figyeljünk, hogy a trágyát fedjük be földdel, a gyökerek ne érintkezzenek közvetlenül a trágyával. Mivel a rózsa nem kedveli a folyadék pangást, figyeljünk arra is, hogy a földje ne tömörödjön be.

Folyadék igény

Általában nagyobb vízigényű növények, a locsolásra érdemes odafigyelni és kellő óvatossággal bánni. Sose öntsük ki szegényt, mint egy ürgét, ne is messziről permetezzük. Árasztással locsoljuk, vagyis a tő körül lévő mélyedésbe öntsük a vizet lehetőleg kannával. Azért is ne feltétlen kerti locsolóval, hogy semmiképp ne mossuk ki a földet.

Napfény

A rózsák még véletlenül sem vámpírok. Vagyis nagyon kedvelik a napfényt, vannak olyan fajták, amik még a félárnyékot sem igen tűrik. Tehát ha rózsanevelésre adjuk a fejünket, érdemes első körben azt megnézni, hogy van-e a kertünknek egyáltalán olyan területe, ami szinte állandó napnak van kitéve. Ha van, na oda mehet a bokrunk.

Rózsametszés

A legtöbb ismerősöm pont emiatt nem tart rózsabokrot a kertjében, mondván, hogy minek a kert, ha kertész gondoskodik róla, viszont, ha nekik kellene a rózsát metszeni, akkor rövid életűek lennének szegény növénykék… Tény persze, hogy vannak ennél egyszerűbb dolgok is, főleg az első időkben, de igazán nem megtanulhatatlan. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg szakkönyv állrendelkezésre a lelkes hobbikertésznek, az interneten fellelhető temérdek ide vágó információ dömpinget nem is említve.

A teljesség igénye nélkül

Mindig éles, tiszta metszőollóval dolgozzunk, ne legyen életlen, rozsdás, saras. A jó ég tudja, mi mindennel tudnánk összefertőzni a növényt, ha nem tisztán tartott eszközzel látunk neki a munkának.

A tavaszi (tél vége, tavasz eleje) metszés szerepe kiemelkedő abban, hogy bokrunk jól tudjon fejlődni. Mielőtt nekilátunk, fontos a bokor megtekintése, ugyanis a tavaszi metszéssel alakítjuk ki a formáját, tesszük levegőssé. A metszést mindig a rügy felett egy centiméterrel ferdén ejtsük meg úgy, hogy a vágás befelé lejtsen.

Év közben csak az elvirágzott részeket, leveleket távolítsuk el.

Még mielőtt elmenne a kedvünk mindentől

Gondoljunk arra, hogy – mint annyi minden – ez is megtanulható és még ha mellé is vágunk olykor-olykor, elpusztítani nem fogjuk növényeinket. Visszagondolva arra a már említett kamaszkori kalandomra nagymamám futórózsájával, örülök, hogy átléptem a saját árnyékomat és vettem a fáradtságot, hogy utánanézzek, mi a helyes eljárás, ha rózsát nevelnék. Most garantáltan szegényebb lenne a kertem.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Soha többé piszok! – Így lesz tisztább a kerti munka a körmöd számára is!

A kertben való kapirgálás, ásás, ültetés, gyomlálás sokaknak a relax és a kikapcsolódás egyik fajtája, mind fizikai, mind szellemi értelemben. Egyrészt megmozgat, az egész napos üldögélés, álldogálás után jól esik guggolni, hajolni, jönni, menni. Másrészt a madárcsicsergés, a szellő susogása, a tudat, hogy amit most teszünk, abból néhány hét, hónap alatt milyen finomságok születnek majd, a lelkünket is simogatja.

Nekik elnézzük a „szúrós” kedvet – Ezért szeretjük a kaktuszokat

Ezek az egzotikus, alakgazdag és virágokkal is ékeskedő, szívós és könnyen alkalmazkodó növények nem csak a szenvedélyes virággyűjtők kedvenceiként tarthatók számon. A száraz levegőjű szobákba ugyancsak javasolt elhelyezni ezeket a hálás növényeket, melyek aztán élő díszekként is esztétikus látványt nyújtanak. Ismerkedjünk kicsit a kaktuszfélék különleges családjával.

Mini édenkert? Varázsolj magadnak!

A kertek ősi hazájában, Japánban azt tartják, hogy rendkívül boldognak nevezheti magát az az ember, akinek a keze, öle tele van virágokkal. Nálunk pedig az a hír járja, hogy mindazok, akik a virágot szeretik, csakis jó ember hírét kelthetik. Az alábbiakban megnézzük, hogy milyen virágokkal, díszfákkal, valamint cserjékkel formálhatunk magunk köré olyan mini édenkertet, melynek látványa és gondozása egyaránt üdítő hatással van testre és lélekre egyaránt.