2014.05.26. 11:02:04 1970 18

EP választás: "Mi győztünk a legjobban"
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Fidesz képviselői mehetnek a legtöbben az Európai Parlamentbe, az MSZP volt ennek a választásnak a nagy vesztesen, hiszen megelőzte őket a Jobbik, sőt több helyen még a DK és az Együtt-PM is megelőzte. Az MSZP párvezetés fel is ajánlott a lemondását.

Európai Parlament - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Európai Parlament

12 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe a Fidesz, a szavazatok 51.5 százalékát szerezte meg. Igaz, rekord alacsony, 30 százalék körüli volt a részvétel. A Fidesz egyébként öt éve arányaiban és darabra is jobb eredményt ért el, eddig 14 képviselője ült az EP-ben.

„Mi győztünk a legjobban” - mondta Orbán Viktor, háta mögött a 12 EP képviselővel. „Az EP képviselők a magyarok előretolt helyőrsége lesznek, akik külföldön is a hazát védik és akiknek ki kell vívniuk a tiszteletet a magyaroknak.” Orbán szerint a magyarok ismét nemet mondtak a bal- és jobboldali szélsőségesekre.

A JOBBIK A MÁSODIK

A Jobbik a százalékokat nézve nagyjából ugyanannyit ért el, mint öt éve, (az áprilisi választáshoz képest viszont jelentősen rontott), ugyanúgy három képviselőt küldhet ki, mint 2009-ben. (Egyikük a kémgyanúba keveredett Kovács Béla, akinek EP képviselői mandátumának felfüggesztését kérte a legfőbb ügyész.) Helyezésre viszont nagyot ugrott a párt, legyőzte az MSZP-t. A választás előtt publikált közvélemény-kutatási adatok egyébként szoros MSZP-Jobbik párharcot mutattak a második helyért, végül a szocialisták veresége nagyobb lett a vártnál.

Vona szerint „sikerrel teljesítették a tavaszi hadjáratot”, az eredmények üzenete: „a Jobbik a második erő, az MSZP összeomlott.” Szerinte az alacsony részvételi adatok és az euroszkeptikus pártok megerősödése azt jelenti, az emberek másmilyen Európát akarnak.

AZ MSZP ÓRIÁSIT BUKOTT

A választás előtt a szocialisták még a „bűvös 17 százalékról” beszéltek - nagyjából ennyit értek el öt éve, a mindenféle válság kellős közepén, ehelyett most a 11 százalék sincs meg, ráadásul több helyen beelőzte őket a Gyurcsány Ferenc vezette DK és az Együtt-PM is. A párt alig szerepelt jobban, mint eddigi leggyengébb választásán, a rendszerváltáskor, 1990-ben.)

A párt elnöke az országgyűlési választás után nem mondott le, ez állítása szerint meg sem fordult a fejében, holott többen ezt párton belül elvárták volna. Mesterházy Attila azzal érvelt, három választásra szól a vezetés felhatalmazása. A mostani eredmény után viszont bejelentette: az egész elnökség felajánlja lemondását, a szombati választmány dönt arról, elfogadja-e. (Van még egy lépés, a kongresszus, amely ilyen kérdésekben a végső szót mondja ki. Kérdés a határidő is, az Együtt-PM-nél például az országgyűlési választási eredmény után közölték, tisztújítás lesz, de csak az EP választás után.)

Ilyen rossz eredményre nem számítottak, sajtóhírek szerint állítólag csak a lista 5. helyén szereplő Gurmai Zitával beszélgetett el korábban az MSZP elnöke, hogy milyen új feladatot lehet találni számára. Ehelyett mindössze ketten jutottak ki az EP-be.

GYURCSÁNY VISSZAFOGOTT, DE HATÁROZOTT LESZ

A másik nagy nyertes a DK: a közvélemény-kutatásokban a bejutási küszöbön állt, a valóságban viszont csaknem beérte a szocialistákat, ugyanannyi képviselőt küldhet ki az EP-be. „A választási eredmény megerősítette a Demokratikus Koalíciót abban, hogy folytassa a nagyon határozott ellenzéki szerepet” - mondta a párt vezetője, „Budapesten és jó néhány nagyvárosban a DK lett a demokratikus ellenzék legerősebb pártja”. Azon dolgoznak, hogy „színes, eleven, de elveiben egységes baloldal legyen, ennek megformálásában „visszafogott de határozott szerepet akarnak játszani”. Az igazi ellenfél továbbra is Orbán Viktor. A DK valamivel több mint egy százalékkal maradt le az MSZP mögött.

BAJNAI BÜSZKE ÉS ELÉGEDETT

Egy Együtt-PM-es képviselő jutott ki az Európai Parlamentbe. Bajnai Gordon szerint ez az eredmény egy friss párttól jó. Szerinte az látszik, hogy helyük van a politikában - ő is kiemelte, hogy több helyen másodikak lettek -, valamint az is, hogy „korszakváltásra van szükség a baloldalon”. Ezzel elővette az összefogás előtti szlogent, amit az országgyűlési választásra „félretettek”. A szereplés erőt ad ahhoz, hogy az önkormányzati választásokon „erősebb, önálló koncepcióval és a korszakváltás elveihez ragaszkodva lépjenek fel” - mondta Bajnai. A szervezet egyébként átalakul.

A Bajnai helyett az EP-be menő Jávor Benedek szerint az eredmény lehetővé teszi, hogy az ellenzék egyik meghatározó szereplője legyen a pártszövetség. Az eredmények ismerete előtt Jávor nem akarta kommentálni azt, milyen üzenete lenne, ha a DK lenyomná az Együtt-PM-et. Az eredményvárón többen viszont „szívták a fogukat” Gyurcsány miatt, nehéz dolguk lesz vele, mondták, a DK sokkal jobban mozgósít.

SCHIFFER: „NEM NAGYON SZERETJÜK EZEKET AZ IZGALMAS VÁLASZTÁSI ESTÉKET”

Az LMP épphogy bejutott az EP-be, 5,01 százalékkal szerezte meg egyetlen mandátumát. Schiffer András társelnöknek is azt mutatja az eredmény, a párt egy újabb lépcsőt ugrott meg abba az irányba, hogy a magyar politikában mérvadóvá váljon.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...