2014.12.19. 17:40:55 4625 14

Elszállt a forint, rekordokat döntöget a dollár
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az elemzők szerint Matolcsy György csütörtöki nyilatkozatára - amely szerint a forint piacán nincs szükség beavatkozásra - a pénzpiac azonnal reagált, az euró árfolyam meghaladta a 316 forintot is. Rejtélyes eladások is gyengítik a forintot, a rubel viszont erősödött.

Pénz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pénz

Az euró jegyzése pénteken kora délután 316,20 forintig emelkedett. Ezúttal nem a rubel zuhanása gyengítette a forintot, hiszen az orosz deviza a folyamatos jegybanki intervenciók hatására erősödni tudott a dollárral és az euróval szemben is (a dollárért már kevesebb, mint 60 rubelt, az euróért pedig 72,50 rubelt kértek péntek délután).

Equilor senior elemzője szerint a forintgyengülés egyik oka Matolcsy György csütörtöki megjegyzése volt. A jegybankelnök a miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján ugyanis arról is említést tett, hogy szerinte a forint piacán nincs szükség intervencióra. Matolcsy ehhez hozzátette, hogy bár a jegybanknak nincs árfolyamcélja, nem érdemes spekulálni a forint ellen, mert van elegendő devizatartalék, hogy megvédjék a forintot.

A befektetők Kiss Mónika szerint erre kapták fel a fejüket, ugyanis a piaci konszenzus alapján nem is feltételezték, hogy az MNB egyáltalán fontolóra vette az intervenció lehetőségét. A forintot erősíteni szándékozó üzenet a várttal ellentétes hatást váltott ki a piacon, a befektetők pedig most azt tesztelik, hogy az MNB meddig hajlandó elengedni a forintot anélkül, hogy beavatkozna. Azaz épp azt teszik, amitől a jegybankelnök óva intette őket.

A forintgyengülés hátterében egy a piacon nemrég feltűnt, a zloty/forint piacán kereskedő nagy piaci szereplő is állhat az Equilor szakértője szerint. Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján ez az eddig azonosítatlan intézményi befektető általában akkor bukkan fel, amikor a forint piacán alacsony az érdeklődés, így a kis likviditású piacon nagyobb volumenű tranzakcióival az euró/forint árfolyamát is befolyásolni tudja. Kiss Mónika szerint a pénteki forintgyengüléshez ez is hozzájárulhatott.

A Quaestor elemzője szerint aggasztó a dollár forint-árfolyamának változása is. A forint pénteken 12 éve nem látott mélypontra került a dollárral szemben, az árfolyam egészen 257,90-ig emelkedett, és Mester Péter szerint a piaci folyamatok alapján a dollár jegyzése könnyen elérheti a 260, sőt, akár a 270 forintos szintet is.

Az amerikai jegybank, a Fed legújabb kamatpolitikai tervei és az amerikai gazdaság bizalmat keltő teljesítménye egyaránt vonzzák a tőkét a tengerentúlra. A tőkekiáramlást csak gyorsítja a térség jegybankjainak hosszú távú elköteleződése a jelenlegi alacsony kamatok mellett (a lengyelek ráadásul újabb kamatcsökkentésre készülnek).

Ha beindul az EKB pénznyomdája, az némiképp gyengíteni fogja az eurót, így a közös deviza forintárfolyamára kedvezően hathat, de a tőke Európából történő kiáramlását önmagában nem tudja visszafordítani. A befektetők ráadásul kibontakozóban lévő orosz gazdasági válság továbbgyűrűző hatásaitól is félnek, ettől is távol akarják tartani magukat, így távoznak azokról a piacokról, ahol a rubel mélyrepülése érzékelhető negatív hatásokat váltott ki. Márpedig Mester Péter szerint jövőre Oroszországra mélyülő gazdasági válság, sőt, ennek következtében akár leminősítések is várhatnak, ami nem csak a rubelnek, de a térségi devizáknak is árthat.

Az Államadósság Kezelő Központ terve, hogy forint-alapú kötvények és letelepedési államkötvények kibocsátásán keresztül fedezze Magyarország jövőre lejáró devizaadósságát hosszabb távon is gyengítheti a forintot Kiss Mónika szerint, aki a VS.hu kérdésére elmondta: Magyarország hosszabb távon a forint gyengeségével fog fizetni a gazdasági növekedést elősegítő alacsony kamatért.

Mester Péter szerint az ÁKK 2015-ös adósságfinanszírozási terve nem mentes a kockázatoktól, egyrészt azért, mert elsősorban a magyar lakosság állampapír-piaci keresletére alapozza a kibocsátási célokat, másrészt azért is, mert egy eleve feszes költségvetési keretbe próbálja beilleszteni ezt, úgy, hogy közben a növekvő külső kockázatok miatt eleve bizonytalan a növekedési és az adósságcsökkentési cél teljesítése.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...