2019.02.04. 13:59:18 9101 275

Csúszós utak, kisiklott biztosítások
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azt feltételezhetjük, hogyha Casco biztosításunk van, akkor bármilyen kár éri az autónkat, a költség fedezve lesz. Sajnos a valóságban nem így van, még a Casco sem fizet minderre!

Havas út - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Havas út

Aki gépjármű tulajdonosként, vagy üzembentartóként rendelkezik casco-biztosítással, joggal gondolhatja, hogy bármilyen, a gépjárműjére vonatkozó kárra fizet a biztosító. Ez azonban nem így van, különösen, ha kár bekövetkezte súlyosan felróható a fenti személyeknek. Vigyázat! Életszerű példa következik!

Azzal általánosságban a legtöbb gépjármű tulajdonos tisztában van, hogy a casco tipikus kockázata a lopáskár, az elemi kár, vagy a töréskár is. A biztosító szabályzatában pontosan meghatározza, hogy milyen biztosítási eseményekre nyújt szolgáltatást, és melyek azok az esetek, amikor mentesül a szolgáltatása alól. Vegyünk egy példát! Télen igen nagy kockázata van – különösen a jeges utakon – annak, hogy a gépjármű a síkos és jeges úton megcsúszik és beleütközik például egy fába, melynek következtében a járműben jelentős sérülések következnek be. A sofőr, egyben a kocsi tulajdonosa a baleset után, kárigényét bejelenti a biztosítónak, mely azonban az igényt elutasítja.

Ennek oka nem volt más, minthogy a tulajdonos nem tett eleget a kármegelőzési kötelezettségének és súlyosan gondatlan volt az eset kapcsán. Konkrétan! A tulajdonos a gépjárművével annak ellenére hajtott ki a közútra, hogy egy: figyelembe vette volna az ónos esőre vonatkozó riasztást (ez önmagában még nem lenne megalapozott indok), kettő: a tél közepén nem gondoskodott arról, hogy autójára téli gumit szereltessen. Ezt a két, azonban együttesen fennálló körülményt a biztosító egyértelműen súlyos gondatlanságnak minősítette. És itt van jelentősége annak, hogy miként rendelkezik a biztosító az általános szerződési feltételekben.

A biztosítók általában megkövetelik, hogy a biztosított a kárt, a tőle telhető módon megelőzze, vagy enyhítse. E körben, amennyiben a biztosító bizonyítja, hogy a kárt a biztosított, vagy a szerződő, vagy velük közös háztartásban élő hozzátartozója stb. jogellenesen, szándékosan, vagy súlyosan gondatlanul okozta, akkor mentesül a kifizetés alól.

Ebbe a fogalom-meghatározásba sok minden belefér, viszont több biztosító már eleve meghatározza azokat a konkrét eseteket, melyeket súlyosan gondatlannak tekint. Tipikusan ilyen eset, ha a gépjármű gumiabroncsai nem feleltek meg az aktuális közlekedésbiztonsági előírásoknak, még akkor is, ha a téli gumiabroncs használata jelenleg ma Magyarországon nem kötelező.

Esetünkben szerencsére személyi sérülés nem történt, de önmagában már abba is rossz belegondolni, hogy egy ilyen figyelmetlenség, vagy egyszerűen kiküszöbölhető hanyagság miatt, mi történhet az utakon. Bejegyzés adatai

Szerző: dr. Burján Zsuzsanna

Forrás: D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Megéri-e beépíteni a tetőteret?

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Ezek a világ legélhetőbb országai 2024-ben

Vajon milyen tényezők szükségesek ahhoz, hogy egy országról általában kijelenthető legyen az, hogy: „élhető”? Ez a kifejezés olyan szempontok kombinációjaként értendő, amelyek nagyban hozzájárulnak az ott élők életminőségéhez és jólétéhet.